Впървото полугодие на 2022-а година в Иран са били екзекутирани

...
Впървото полугодие на 2022-а година в Иран са били екзекутирани
Коментари Харесай

Иран: На бесило, защото не са се подчинили на мъжа

Впървото полугодие на 2022-а година в Иран са били екзекутирани най-малко 251 души. На гибел са били наказани и дами, защитавали се против домашното принуждение. Числата сочат, че в първото полугодие на 2022 година в Иран всеки ден е бил екзекутиран по един човек, а в някои дни – и повече. По данни на „ Амнести Интернешънъл “ екзекутираните са минимум 251 души, което е двойно повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, пишат от " ".

При това страната с най-малко 314 документирани изтезания през 2021 година към този момент заема едно от водещите места в света по този индикатор.

"Броят на екзекутираните е отблъскващ "

В Иран продължава наклонността да се екзекутират „ ужасяващо доста хора “, споделя Даяна Елтахауи, експертка по Близкия изток и Северна Африка в „ Амнести Интернешънъл “. Само в един юлски ден през тази година в три разнообразни пандиза в страната са били екзекутирани три дами – всички за убийството на съпрузите си.

Едната от тях била на 15 години, когато се е омъжила; друга била препоръчана от племето си на вражеско племе, с цел да се постави завършек на кръвопролитните борби посред им; третата била афганистанка, която нямала иранско поданство и сходно на доста други афганистанци в Иран била считана за човек „ второ качество “.

Проучванията на правозащитната организация "Iran Human Rights " демонстрират, че сред 2010 и 2021 година в Иран са били екзекутирани 164 дами, 60 от които за ликвидиране. В най-малко 40 от случаите дамите са били екзекутирани, защото са се защитавали от домашно принуждение. Това е била и повода, заради която са се виждали принудени да убият мъжете си.

Правосъдието е доминирано от мъже

"Ако в иранското правораздаване дамите имаха право на глас - да вземем за пример при изработването на Наказателния кодекс или при правораздаването, евентуално доста от екзекутираните дами щяха още да са живи ", споделя Шоле Пакраван пред Дъждовни води. Нейната щерка е била екзекутирана за убийството на мъжа си през октомври 2014 година. Преди това била държана седем години в килията на наказаните на гибел.

Пред съда тя декларирала, че е направила убийството при самоотбрана - в противоположен случай мъжът щял да я изнасили. Съдиите обаче решили, че това е подло ликвидиране и я осъдили на гибел посредством обесване.

"Дъщеря ми ми изпрати доста писма от пандиза, в който прекара години наред дружно с други наказани дами. Тя смяташе, че в случай че техните случаи можеха да бъдат прегледани от съдийка, те биха били разбрани по-добре и показанията им щяха да бъдат признати за достоверни ".

Шериатът легитимира домашното принуждение

Домашното принуждение по отношение на дами е узаконено в Иран от религията и не се преглежда като съображение за бракоразвод. Изключения се вършат единствено в случай че насилието е било толкоз огромно, че съдията да го реши като безапелационен мотив. Иранският углавен кодекс се базира на шериата - ислямското право. То гласи, че в брака мъжете имат "право " да разполагат полово с дамата и могат да постановат това си право и с принуждение.

Така да вземем за пример мъжът може да бие жена си, в случай че "се притеснява, че би могла да прояви неподчинение ". Освен това новият Закон за подмладяване на обществото заплашва дамите в Иран със смъртно наказване, в случай че прекратят нежелана от тях бременност.

Надеждите на фамилиите на жертвите, че някой ден случаите биха могли да бъдат обсъждани от съдийки, си остават единствено фантазия. Според шериата не е допустимо жена да бъде определена за арбитър. Освен това пред иранския съд показанията на дамите нямат същата тежест, както показанията на мъжете. С други думи съдът подценява техните причини. В случаите на домашно принуждение постоянно други очевидци няма.

Противниците на смъртното наказване не ги чака нищо положително

Много съперници на смъртното наказване в Иран стават обект на наказателно гонене и попадат в пандиза. Като адвокатката по човешките права Насрин Сотоуде, носителката на премията "Сахаров " на Европейския парламент за "Свобода на мисълта " или Наргес Мохамади, заместник-председателка на иранския Център за човешки права.

"С хардлайнерите в Народното събрание и в държавното управление ситуацията на дамите, само че и на малцинствата в Иран единствено се утежни ", споделя Тара Сепери Фар, експертка по проблемите на Иран в правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР