Забележителни сгради горят в Хартум, докато избухват боевете в Судан

...
Воюващите фракции в Судан си размениха вината за огромен пожар,
Коментари Харесай

Воюващите фракции в Судан си размениха вината за огромен пожар, който обхвана забележителни кули в столицата Хартум, на фона на ожесточени битки в конфликта между въоръжените сили на страната и паравоенна група.

Черен дим се изви от 18-етажната кула на Greater Nile Petroleum Oil Company в неделя, когато огънят разкъса небостъргача със стъклена фасада.

Други кули – в които се помещават Министерството на правосъдието на страната, данъчните власти и Организацията по стандартизация и метрология – също изгоряха в пламъци, показват изображения и видеоклипове, публикувани в X, бивш Twitter, от местни медии.

Не е известно какво е причинило пожарите или има ли загинали хора.

 Снимка, направена на 16 юни 2023 г., показва тела, разпръснати на открито близо до къщи в столицата на щата Западен Дарфур Ел Генейна, на фона на продължаващи битки между двама генерали в разкъсвания от война Судан.“ class= Снимка, направена на 16 юни 2023 г., показва тела, разпръснати на открито близо до къщи в столицата на щата Западен Дарфур Ел Генейна, на фона на продължаващите битки между двама генерали в разкъсвания от война Судан. AFP/Гети изображения

В изявление в понеделник външното министерство, което се контролира от суданската армия, обвини паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) в „насочване към редица основни и важни икономически институции и търговски сгради в страната“ през последните два дни.

По-рано RSF обвини суданските въоръжени сили за извършването на „целенасочени атаки в Хартум“, за които твърди, че „са засегнали критични съоръжения“, включително разрушените забележителни сгради.

Огромни пламъци поглъщат сградата, в която се помещава Суданският орган по стандартизация и метрология. Огромни пламъци поглъщат сградата, в която се помещава Суданският орган по стандартизация и метрология. AFP/Гети изображения

Въздушните бомбардировки се засилиха след избухването на боевете в средата на април между суданската армия и RSF. Някои от тези въздушни удари са поразили населени райони, което е довело до множество цивилни жертви.

Най-малко 43 души бяха убити преди седмица, след като пазар в южен Хартум беше ударен от въздушен удар, съобщи судански лекарски съюз.

Други 32 цивилни бяха убити дни преди това при подобен удар в Омдурман, също в Хартум.

Боевете между суданската армия и RSF доведоха до смъртта на най-малко 5000 души и над 12 000 ранени, според данни на ООН. Мирните споразумения, сключени с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, не успяха да сложат край на конфликта.

Повече от 4 милиона души са избягали от насилието в Судан, като повече от половината са избягали само от столицата, според Международната организация по миграция.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР