Войната за цените на млечните продукти навлезе в поредна фаза

...
Войната за цените на млечните продукти навлезе в поредна фаза
Коментари Харесай

Войната за Ел Би - рунд пореден: Фирмата внасяла некачествено мляко отвън и плащала авансово, твърди министърът на икономиката - Икономика

Войната за цените на млечните артикули навлезе в поредна фаза на пояснения и обвинявания. След влизането на новия ръб на шефовете на " Ел Би Булгарикум " стартира да се внася мляко от унгарска компания, записана единствено няколко дни по-рано, а парите са плащани предплатено. Появили са се и сигнали за качеството на доставяното от чужбина мляко.

Това пояснение даде служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов пред бТВ във връзка разразилия се скандал с на изпълнителния шеф на компанията Николай Маринов.  

" Получих сигнали от чиновници в " Ел Би ", които от 40-50 години са в индустриалната база във Видин, че млякото е със
занижено качество ", сподели министърът.

По-рано през днешния ден обаче изгоненият Маринов заяви, че всички артикули на сдружението са с високо качество и в базата във Видин няма фалшив кашкавал, каквито бяха медийни изказвания на изпълнителния шеф на ДКК Венцислав Димитров. По думите му министър Стоянов го е извикал в кабинета си и му е споделил, че ще му изпратят оферта. Веднага след диалога намерил офертата в своя кабинет. В нея вносното мляко било с масленост 3,5% в случай, че българската норма е 3,6%. Маринов твърди още, че посочената цена била 1,45 лева, а те купували от Видин за 1,15 и за 1,30 лева Освен това имало напън да приключи контракти с български компании.

Никола Стоянов изрично отхвърли и изясни, че единственият път, когато е виждал Николай Маринов, било по негова инициатива. Министърът го попитал за сигналите, които към този момент имал, а някогашният изпълнителен шеф на сдружението не ги отхвърлил, само че се оправдал с решения на борда на шефовете.

По думите на министъра Николай Маринов го помолил да спре инспекция на Държавната консолидационна компания.

" Той тогава реши, че по различен метод ще се избавя и ще става медиен воин. Търсеше метод по какъв начин да се измъкне. Вчера ми се обади, за да ми каже, че е уволнен и да ме попита дали би трябвало да напусне кабинета. Аз нямам подозрения за качеството на млякото, знам, че е било неприятно, на 5-6 дни, към този момент изгубило свойствата си ", посочи Никола Стоянов.

На обвиняванията за скъпите коли министърът отговори, че, да, купувани са коли на повишени цени, само че решенията за тях са били взети от първия съвет на шефовете. 

" Имам отчет, че цените са били повишени с 20%, не е имало формален вносител или дилър. За тях са дадени над 800 000 лева. от компания с най-малък оборот през годината ", уточни служебният министър.

От думите му се разбра, че въвеждането на таван на цените е неработещ вид, тъй като ще докара до липса на артикули, последвана от нов скок на цените.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР