Войната за едни е трагедия, а за други - възможност

...
Войната за едни е трагедия, а за други - възможност
Коментари Харесай

Как гръцката корабна индустрия печели от войната в Украйна

Войната за едни е покруса, а за други - опция за финансова полза. Конфликтът в Украйна лиши хиляди животи и остави милиони без дом, само че пък крупните корабособственици от една страна печелят повече от добре. Става дума за Гърция, като Die Welt в собствен материал изяснява по какъв начин едрият бизнес в южната ни съседка оказва помощ за финансирането на военната машина на Путин.

Контекст : Преди нашествието в Украйна една трета от приходите в съветския бюджет бяха от износа на нефт. В момента неговият дял остава висок, към една четвърт - макар наложения от Г-7 таван върху цените и всички останали наказания, които западните страни постановиха.
 Индия усили вноса на съветски нефт 11 пъти
Огромната страна, която усили вноса си на нефт от Русия 11 пъти

Това стана за първите 5 месеца на 2023 година, по отношение на същия интервал на предходната година

Някой би трябвало да транспорти това гориво. Гърция се оказва съвършен претендент - страната има 30% от танкерите в света и секторът е значим за нейната стопанска система. Освен това, както ще забележим по-долу, обществото ѝ демонстрира забележителна толерантност към дейностите на Кремъл.

Как се случва това : Според Международната финансова федерация (IIF) гръцките корабособственици са най-активни в превозването на съветски нефт след експлоадирането на войната. " Скоро след нашествието в Украйна, Гърция предумишлено насочи флотилията си от танкери към съветски пристанища, с цел да транспортира съветски нефт ", разяснява пред авторитетното немско издание основният икономист на организацията Робин Брукс.
 Съединени американски щати към този момент ще ползват
Съединени американски щати към този момент ще ползват " мека тактичност " за надзор на цените на съветския нефт?

Какво съставлява новият метод и какво цели

По думите му в това време другите западни компании са се отдръпнали и по този начин бизнесът за гърците е станал извънредно печеливш - зареждат на съветски черноморски пристанища, минават през Средиземно море и Суецкия канал към Азия и след това стигат, да вземем за пример, до Индия.

Брукс е безапелационен: " Това е изцяло легална процедура. Дали е морално оправдана - това е различен въпрос ". Важното е да се съблюдава таванът на цената.

Как и с това Москва се оправя елементарно - четете тук:
 Простият и ефикасен метод, по който Русия заобикаля тавана на петрола
Простият и ефикасен метод, по който Русия заобикаля тавана на петрола

Изкуствено " надутата " цена на превоза разрешава на нейните компании да печелят стотици милиони долари

Самият таван също е противоречива тематика:
Според някои специалисти той е бил натрапен прекомерно късно - Русия направи доста пари от експорт през 2022 година, когато цените бяха високи; Според Полша, Балтийските страни и Украйна той е прекомерно висок и би трябвало да се смъкна двойно - от 60 на 30 $ на барел. Това обаче не се случи след упорита опозиция от страна на Кипър, Малта и, познахте, Гърция.
Тайният флот : Според специалистите гръцкият бизнес печели по още един метод от войната - остарели танкери се продават на Русия и стартират да плават с изключени радио системи и без западна застраховка, като товарът им умерено може да е на цена над наложения таван.

Атина се бори с всички сили против опитите на Европейски Съюз да пресече тази процедура и да не разреши на такива кораби да дебаркират на европейски пристанища.
 Европейски Съюз не разрешава достъпа до пристанищата си на танкери, които „ заобиколят “ глобите по отношение на съветския нефт?
Европейски Съюз не разрешава достъпа до пристанищата си на танкери, които „ заобиколят “ глобите по отношение на съветския нефт?

В оферти 11-ти пакет от наказания по отношение на Русия, може да бъдат включени и огромни китайски компании

Още нещо : За да се разбере по какъв начин нещо сходно " минава " в страна членка на Европейски Съюз и НАТО, би трябвало да погледнем социологията. Нейните данни демонстрират огромно разминаване сред гърците и множеството от останалите европейци - 60% от жителите на южната ни съседка са срещу военна помощ за Украйна и единствено 29% поддържат глобите против Русия.

Според Робин Брукс Европейски Съюз би трябвало да се изправи против ползите на гръцкия бизнес и също така таванът на съветските петролни цени би трябвало да падне съществено.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР