Войната в Украйна засегна световната икономика. У нас видяхме рекорди

...
Войната в Украйна засегна световната икономика. У нас видяхме рекорди
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли още хлябът, яйцата, доматите?

Войната в Украйна засегна международната стопанска система. У нас видяхме върхове в цените на горивата и олиото. Търси ли спекулата нови територии и чака ли се растеж в цените на яйцата, хляба, плодовете, зеленчуците? За това споделя

Цената на доматите

Доматите ще бъдат с по-висока цена, тъй като разноските, изяснява производителят Атанаска Бялкова, са повишени с близо 100%. " Но дали ще успеем да ги продадем на по-висока цена - дефинира потребителят. Зависи също и от вноса”, добави тя.

От оранжерията на Бялкова кг домати би трябвало да излезе за към 3,50 - 4 лева, с цел да бъдат покрити разноските. " Има двойно, тройно, даже четворно нарастване на горивата, тока, торовете и препаратите”, разяснява още производителят.

По думите ѝ на пазара за Великден няма да има българска продукция. " Много малко сътрудници са съумели да засадят по-рано. Ще има от Гърция, Турция, Македония, Албания. Защото техните оранжерии не са отопляеми, климатът е по-добър и те изкарват по-ранна продукция”, разясни Бялкова.

Относно митингите на земеделските производители, тя разяснява, че нито едно от настояванията на сектора не е било задоволено. " Много мъчно се работи с това министерство. Нито дотации, нито помощи. Нашият бранш ще стане другоземен след няколко години”, е нейното мнение. Браншът получил единствено леко облекчение за тока. " Дори парите, които се раздадоха за обвързаното произвеждане, са понижени с към 30%”, посочи производителят.

Очаква ли се растеж в цената на яйцата

В една от птицевъдните ферми у нас към този момент усещат тежестта от покачващите се сметки за ток и първични материали. Собственикът ѝ Ивайло Гълъбов споделя, че производството става все по-скъпо, а загубите са все по-големи.

" Цените на суровините, зърното, на някои борсови артикули, които са значими за нашия отрасъл, внезапно се повишиха. Войната единствено ескалира в допълнение тази наклонност. Себестойността набъбна доста. През последната година браншът генерира големи загуби”, уточни той.

Загубите за предходната година са 80 млн. от пласиране под себестойност в резултат на пониженото ползване. Въпреки тези индикатори и случаите на далавера при цените на други артикули, той успокоява, че в техния отрасъл не се чака такава.

" За да има далавера, би трябвало да проучваме какви са предпоставките. Основната е да има понижено произвеждане, каквото при яйцата и пилешкото месо в България няма”, съобщи Гълъбов.

Повишаване на цените за крайния консуматор обаче се чака. " Не бих могъл да съобщавам цена, тъй като от една страна Комисията за конкуренцията следи точно за такива въздействия на пазара, а от друга - никой не може да даде точна прогноза, тъй като пазарът дефинира цената”, сподели още притежателят на фермата.

Колко ще ни коства хлябът в рецесията

Има премного количества зърно за изхранването на популацията и съществени количества за експорт. Това разяснява Орлин Панев от Асоциацията на зърнопроизводителите. По думите му съображение за безпокойствие няма. " Ние посрещаме с леко недоумение някои дейности на държавното управление в тази посока”, добави той.

Панев предвижда обаче повишаване на крайните артикули. " В момента при нас цените са по-ниски и то много, в съпоставяне със прилежащите страни. Енергията също оказва значително въздействие върху крайните артикули. Затова ние няма по какъв начин да чакаме, в случай че суровината и енергоносителите вървят нагоре, цената на хляба и другите артикули да се задържи или да слезе надолу”, безапелационен е Панев.

Хубаво е страната да оказва помощ, счита представителят на Асоциацията на зърнопроизводителите. Оттам обаче си пожелавали тя " да не им пречи”. " С последните изказвания на висши държавни чиновници и дейности се вся много ужас на пазара на зърнените култури. Пожелаваме си към днешна дата страната да се постарае да не пречи. Ако може да помогне във връзка с снабдяването ни с торове и горива - ще бъде чудесно”, съобщи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР