Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата

...
Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата
Коментари Харесай

Само за три дни бензин и дизел поскъпнаха с 10 стотинки

Войната в Украйна към този момент се усеща по цените на горивата у нас

Само за три дни бензин и дизел са поскъпнали с 10 стотинки. Днес най-масовият бензин A95 се продава приблизително за 2.62 лева за литър, а дизелът - за 2.68 лева, до момента в който в четвъртък - първият ден на военната инвазия на Русия в Украйна - и двата типа горива се търгуваха за към 2.55 лева Прогнозите на сектора са бензинът да пробие психическата граница от 3 лева напълно скоро, в случай че военните дейности продължат, отбелязва вестник.

Борсите стремително реагираха на военната рецесия в Украйна и още първоначално й котировките на суровия нефт "Брент " доближиха и надвишиха 100 $ за барел - за първи път от 2014 година насам.

Бурни реакции има и на стоковите тържища на пшеница и слънчоглед. Украйна и Русия са измежду огромните експортьори на зърно. Военните дейности доведоха до блокиране на всички търговски кораби във вътрешното Азовско море, което се свързва с Черно море, и до затваряне на украинските пристанища, а към 90% от украинския експорт на зърно се транспортира по море. Отделно глобите против Русия ще обиден и търговията й със зърно.

Пшеницата доближи котировки от 300 евро на звук - растеж от 20% от началото на годината. Царевицата е поскъпнала с 15%, а слънчогледът към този момент се търгува на цени по-високи от тези през тежката суша през лятото на 2021 година

Повишението на борсовите цени на пшеницата и слънчогледа неизбежно ще се отрази на цената хляба и олиото на дребно у нас.

„ Причината е, че търговците, които сега не могат да натоварят кораби в Украйна или в Русия, заради една или друга причина, главно обвързвана със сигурността, те ще търсят да си набират същото количество от България или от други страни, които са чисти експортьори. Напълно естествено е растежът на тази цена да се придвижи и на вътрешния пазар ", разяснява пред БНР Николай Вълканов, шеф на фондация „ Интелиагро.

България създава пшеница и слънчоглед в количества по-големи да задоволят личното й ползване. „ Няма директна опасност нито във връзка с продоволствената сигурност на страната, нито във връзка с логистиката на храни”, показва Вълканов.

Междувременно вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова се срещна през днешния ден с представители на огромните търговски вериги у нас - Била, Лидл, Кауфланд, Фантастико, ПроМаркет, Т Маркет и Метро.

"Българските жители би трябвало да са изцяло спокойни за доставките на артикули на фона на рецесията в Украйна. Страната ни разполага със ресурс от зърно за идващите две години, което подсигурява успокоение на пазара. Складовете са цялостни и няма дефицит на храни, стана ясно още по време на срещата ", съобщи Нинова след срещата, на която е участвал и земеделският министър Иван Иванов.

Търговците оповестиха, че няма нараснало търсене на артикули, както и че веригите на доставки работят обикновено.

"По време на срещата бе разисквано и да се потърсят спомагателни средства и способи за поддръжка на български производители за гарантиране сигурността на продоволствието на вътрешния пазар на храни и ограничение растежа на цените при изостряне на спора в Украйна ", се споделя в прессъобщението на икономическото министерство.

По-рано през днешния ден пред БНР ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов съобщи, че поради упования скок на цените на храните, което ще сътвори съществени усложнения за хората с по-ниски приходи, може да се наложи страната с много непопулярни ограничения да се намесва, с цел да се овладее обстановката.

Той също акцентира, че няма дефицити от никакви храни. "Напротив, има свръхпредлагане от всичко, само че е ясно, че цените на енергийните запаси няма да се стабилизират и сме очевидци на непрекъсната наклонност в посока нагоре. Колко бурна ще е тя, доста зависи от това по кое време ще свърши този спор, по какъв начин ще се развият нещата. Очакванията не са положителни, отрицателни са ", уточни шефът на комисията по стоковите тържища и борси.

Експертите напомнят и по какъв начин високите цени на природния газ се отразява на цените на торовете за земеделието. "Цената на газа образува 80-90% от цената на азотните торове, които се употребяват необятно в земеделието. Производството на изкуствени торове понижа през последните месеци в международен мащаб. "Вероятно ще станем очевидци на по-слаба годишна продукция в Европа на зърнени култури тази година ", разяснява Николай Вълканов.

От друга страна, в случай че забележителен дял от съветското и украинското зърно не бъде експортирано, пшеницата може да нарастне до равнища, невиждани от рецесията през 2007-2008 година Истинският тест за световното предложение на храна ще бъде след четири месеца, когато стартира прибирането на идната годишна продукция от пшеница. "Дотогава, в случай че фермерите не могат да прибират реколтата заради продължителни военни интервенции или в случай че пристанищните уреди и железопътните линии са развалени, обстановката ще бъде изключително мрачна. Много страни в Северна Африка и Близкия изток са изключително подвластни от пшеницата от Украйна и Русия и евентуално ще бъдат мощно наранени “, счита Дейвид Лаборд от Международния проучвателен институт по хранителната политика, представен от New York Times.

Русия, най-големият експортьор на пшеница в света, към този момент ограничи личните си доставки на пшеница предходната година с експортна такса, която да задържи вътрешните цени на храните. По-нататъшните ограничавания могат да обиден страни, като Турция, Египет, Казахстан и други елементи на Европа, които внасят пшеницата.

И защото пазарите на селскостопански артикули са световни, всяко понижаване на предлагането на пшеница може да увеличи търсенето и цените на пшеницата, отглеждана в други елементи на света.

Много е значимо и какво ще направи Китай, която внася големи количества царевица и ечемик за изхранване на животните. Тя може да избере да купува тези артикули, както и пшеницата, от Русия вместо от други страни. В такава обстановка въздействието на глобите върху международните пазари на зърно би било относително едва.

Китай към този момент стартира да утвърждава вноса на съветска пшеница, която от дълго време беше блокирана заради опасенията на Пекин от замърсители. Страните оповестиха, че Китай ще стартира да внася съветска пшеница и ечемик на 8 февруари. Така азиатската страна се обрисува като един от най-силните евентуални търговски сътрудници на Русия при положение на по-нататъшни наказания от Запада.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР