Войната в Украйна ще продължи дълго и това създава сериозни

...
Войната в Украйна ще продължи дълго и това създава сериозни
Коментари Харесай

Иван Костов прогнозира дълга война в Украйна и отправи остри критики към президента

Войната в Украйна ще продължи дълго и това основава съществени опасности за нашата страна. Това съобщи някогашният министър председател Иван Костов в по Българска национална телевизия.

По думите му в тази обстановка националният интерес на България е да се интегрира още по-дълбоко в евроатлантическата общественост, което включва бързо приемане на еврото, присъединение към Шенгенското пространство и рационализация на Българската войска.

" Тази война дестабилизира освен стопанските системи, само че и политически. От тази позиция най-важното за България е да влезе колкото се може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция, което значи да станем доста по-активни в модернизацията на българската войска, да влезем в Шенген, да въведем еврото. Дори да не сме подготвени за еврозоната, аз си припомням, че и Гърция не беше изобщо подготвена, само че помня, че господин Симитис оказа помощ за присъединението, макар че нямаше осъществяване на Маастрихтските критерии, тъй като имаше по-важни политически цели ", сподели Костов.

По думите му България има огромен проблем в позиционирането си като общество. Според Иван Костов това, че България не даде безплатна помощ на Украйна, а продаде боеприпас през медиатори, не основава огромно доверие в нашата евроатлантическа полезност, а политики като тези на Българска социалистическа партия и " Възраждане " изтеглят България и я държат в периферията - в пространството, където се простират подозренията и на Европейски Съюз и на НАТО, което поражда подозренията, че не сме задоволително солидарни с тази политика.

" Проблемът е там, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката и позицията на НАТО и Европейски Съюз. От най-високите места - министъра на енергетиката, министър-председателя и президента не приказват и не убеждават българското общество в това, че тази позиция е вярна. Напротив - сеят подозрения.

Войнолюбците сме ние, всичките - цялата евроатлантическа общественост в очите на президента Радев. Той приказва като съветски сътрудник на въздействие . Не може да има толкоз мощни гласове на съветски сътрудници за въздействие в България, те да са непрестанно по малкия екран и ние да чакаме българското общество да се ориентира вярно - няма по какъв начин да стане това ", уточни той.

Костов посочи, че при сегашната конюнктура, в условия за стопански напредък, не може да се приказва за икономическа рецесия в България. Според него инфлацията у нас е в допълнение напомпана от политиката по приходите, стартирана от мандата на Кирил Ананиев като финансов министър и продължена от Асен Василев.

" Има хора, при които в тази обстановка се е задълбочило неравенството - най-много при пенсионерите. Малката кошница, в действителност, е поскъпнала доста - това са храните - яйцата, млякото и така нататък Но това е комплициран разбор, не е за политическа приложимост и да хвърляме страхове на хората. Цените на силата - те бяха овладени от целенасочена и мощна политика на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Те се пребориха с Путин, а не служебното държавно управление. Смешно е президентът да приказва по този метод - все едно жабата видяла, че подковават вола и вдигнала крайник и тя ", сподели той.

Според Иван Костов България е съумяла да запълни единия от двата огромни разлома, пред които се намира, осигурявайки мощна парламентарна поддръжка за военната помощ за Украйна.

" Другата бездна, обаче, стои отворена и все по-дълбока. На процедура Борисов ръководи - всички основни органи остават с несменени управления. Блокирането на този парламент попречи на това изваждане от основни позиции на пирамидата - тъй като това е мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта. И не може тази борба да спре по средата, разбирате ли? И няма по какъв начин да се преодолее тази бездна ", сподели той.

Иван Костов прикани да се изпълнят изискванията за Плана за възобновяване и резистентност, които включват правосъдна промяна, подсъдност на основния прокурор, анулация на опцията на висшестоящите прокурори да анулират актовете на нисшестоящите. Това ще помогне и за присъединението ни към Шенген.

" Не може да се влезе там със служби, на които европейските страни нямат доверие, тъй като там се популяризира секретна и конфиденциална информация - какви хора влизат, минават и по този начин нататък. Ако не създадем тази промяна на службите, ние не можем да спечелим това доверие. Дълбокото консолидиране в евроатлантическата общественост понижава в огромна степен рисковете за България. Ако останем в периферията, никой няма да мисли положително за нас ", уточни той.

За предварителния избор

Иван Костов дефинира обединяването сред " Демократична България " и " Продължаваме промяната " като единственото ново предложение на изборите на 2 април.

" Ако те създадат тази коалиция, гласоподавателите ще видят нова групировка, посочила воля за обединяване, решила вътрешните си проблеми и подготвена да поеме отговорност. Останалото ще е същото. В този смисъл социолозите, които споделят, че всичко ще е както си е било, може би не са прави. ДСБ и " Да, България " вършат компромис с това обединяване, какъвто се прави и в доста други европейски страни. Винаги се жертва нещо в такива обединения и би трябвало да се попита в името на какво.

Аз съм индивидът, който ще поддържа избора на ДСБ на нашия народен съвет - каквото са решили, ще ги последвам. Аз се надявам доста мощно, че те ще сложат своя отпечатък върху политическата стратегия на това обединяване, тъй като тези неща са ключа към сполучливата българска политика през идващите 4 години ", посочи Иван Костов.

За Македония

Относно напрежението сред София и Скопие някогашният министър председател съобщи, че политиката на България по отношение на Република Северна Македония е европейска, само че липсва реципрочното отношение.

" Европейска политика е стартирането на два автобуса, водени от Мицоски, да бъдат позволени в Благоевград, с цел да поднесат своите цвета на който те преценяват. В противоположната посока, обаче, не виждам това. Ние не се отклоняваме от европейската политика. Този, който се отклонява, е РСМ.

Това, което видяхме през вчерашния ден - такова нещо няма в Европа. Такова държание не може да има. Отказът на Северна Македония да поднесат дружно с българската делегация цветя е нарушение на договореността сред двете страни. Имаше традиция на честване дружно - какъв брой пъти вървяха и министър председатели, и министри и честваха дружно. Нашият министър е отишъл, той е бил там и те не са поискали с него да празнуват дружно.

Ние преди време направихме доста - България първа призна Македония - те са го не запомнили от дълго време. Сега несъмнено си мислят, че Съюз на съветските социалистически републики първи ги е признал. Ние им помогнахме в тежките моменти, когато големи маси депортирани косовски албанци се стовариха на границата им. Ние бяхме втората страна в света по мярка на помощта, която им оказахме, макар че и ние тогава бяхме в бедствено състояние - не запомнили са го и това. Ние бяхме тези, които им помогнахме да не стигнат до революция - дадохме им танкове, с цел да се респектират албанците и да се стигне до Охридското съглашение.

Натрупа се капитал, само че по кое време стартира този капитал да се обезценява и унищожава - сега, в който българите с българско съзнание започнаха да основават свои организации в Северна Македония. И тогава се оказа, че огромна част от северномакедонския хайлайф гледа към Белград. Това нарушение и тези репресии към хора с българско съзнание - репресии на етническа основа - това е неприемливо и е тотално нарушение на съществени правила. Те би трябвало да схванат, че прекрачват граници, които разпознават Европа като общественост ", сподели Иван Костов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР