Войната в Украйна ще повлияе и на строителния бранш, а

...
Войната в Украйна ще повлияе и на строителния бранш, а
Коментари Харесай

Имотите поскъпват заради войната в Украйна

Войната в Украйна ще повлияе и на строителния отрасъл, а това значи скок и в цените на недвижимите парцели. Двуцифрено е оскъпяването на материалите, влагани в строителството на здания.

От Украйна и Русия страната ни внася 70% от арматурното желязо, в това число и това, употребявано в строителството. Войната, глобите и рестриктивните мерки обаче слагат под въпрос доставките

"Вторият проблем, че липсва цялостната номенклатура от тези материали и се постанова да се заменят едни с други, с цел да върви строителния развой в точния момент ", сподели пред инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камара на строителите в България.

Инж. Георги Шопов, ръководител на Национална асоциация на строителните бизнесмени сподели, че армировката от 1.65 стига до 2.40, което е голямо покачване.

Това ще повлияе и на цените на недвижимите парцели, само че с какъв брой?

"Бих се въздържал от съответен коментар с какъв брой бихме очаквали да се повишават цените и би трябвало ли? ", сподели Антон Андонов, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели.

За строителите обаче растежът е налице. Според Националната асоциация на строителните бизнесмени за 1 година повишаването в строителството е 27%. Армировката е над 60%, дървен материал - 150%, топлоизолация сред 40 и 60%.

Има и различен проблем

"Забавянето на доставките, тъй като би трябвало да ви кажа, че сега изключително на пазара на металите нещата са доста трагични. Има компании, които отхвърлят просто да поемат поръчки ", сподели инж. Илиян Терзиев.

Според него би трябвало да се преразгледат квотите за импорт от трети страни. За инж. Шопов обаче решението към този момент е на път: "Това се обира от международната логистика, световната логистика и стопанска система, която не търпи вакуум и ниши. Тръгнали са кораби от целия свят с армировка към Европа ".

Но без значение от стадия на строителство, бързият ритъм на повишаване цената на материалите ще рефлектира върху крайната цена на новопостроените здания. А цените сигурно ще бъдат повлияни от бързия ритъм на повишаване на строителните материали.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР