Войната в Украйна ще бъде частично изместена от фокуса на

...
Войната в Украйна ще бъде частично изместена от фокуса на
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Тези, които мислят, че Западът ще изостави Украйна, грешат

" Войната в Украйна ще бъде отчасти изместена от фокуса на вниманието, тъй като събитията в Близкия изток са настоящо много по-драматични.Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна, увлечени във водовъртежа на следващата близкоизточна рецесия, въпреки тя да е доста рискова и с вероятност, заплашваща да се разшири в целия район и отвън него. " Това съобщи в ефира на политологът доцент Огнян Минчев.

По думите му Украйна ще си остане съществена грижа на системата за сигурност, която е с център Европа. Изоставянето на Украйна като проблем и спор би означавало залагането на предпоставки в обозримо, краткосрочно и средносрочно бъдеще съветската експанзия да се разшири и във връзка с други зони в централна и източна Европа. Подобни зони към този момент тлеят, изключително на Балканите. Балканите постоянно са били комфортна зона, в която външни ползи могат да влизат за дестабилизация и реализиране на техни лични геополитически цели ", аргументира мнението си политологът.

Доц. Минчев акцентира, че Балканите не са единствената зона в това отношение и уточни трагичните събития в Южен Кавказ и Нагорни Карабах. Според него заплахите не са отминали. Те не са на дневен ред, само че те не престават да съществуват, означи той.

" Поляризацията още веднъж на два лагера на световните сили в актуалната обстановка води до " подпалване " на геополитическите периферии сред тези два лагера ", изясни анализаторът.

Според него рецесията в Близкия изток, както и всички други рецесии по тази геополитическа външна страна, могат да генерират огромни миграционни потоци, а Европа е уязвима. Европа е под опасността от миграционен напън, което е основен проблем на сигурността за България и за континента като цяло, предизвести доцент Минчев.

" Основните цели на западните политически водачи с визитите в Израел и района са ориентирани към основаване на предпоставки за превъзмогване на рецесията, ръководство на рецесията и неразрешаване на рецесията да се уголемява във все по-мащабен спор в Близкия изток, което избрани сили в района, а и освен в района, биха желали да създадат - да доведат спора до оптимално разгръщане, като по този метод слагат под въпрос геополитическите салда, открити отдавна в района ", разяснява той.

Политологът направи връзка сред протичащото се и различния план на китайския " Един пояс, веднъж ", който би трябвало да тръгне от Индия, да мине през Близкия изток, в това число Израел, да доближи до крайбрежията на Европа и по този начин да построи различен кулоар, в който е включена и Индия. По думите му този кулоар се преглежда и от Запада като опция за балансиране на комерсиалната и стратегическа агресия на Китай и на политически групировки и сили, свързани с Китай. Според него протичащото се в Близкия изток има и следствието да осуети основаването на подобен кулоар. Ключовият проблем на взаимоотношенията сред Саудитска Арабия и Израел - връзки, които трябваше на процедура да бъдат изгладени, през днешния ден този развой е изправен пред доста съществени провокации, тъй като арабската взаимност се включва тогава, когато има огромен спор сред Израел и фактори на палестинското население в района, разяснява доцент Минчев.

Той е безапелационен, че от всичко това на първо място интерес има Иран.

" За тях усилването на съдействието сред Саудитска Арабия и Израел с вектор на Запад е предизвикателство, тъй като е ориентирано против експанзията на иранското геополитическо въздействие в района ", уточни анализаторът.

Според Огнян Минчев най-голямата опасност за районната рецесия е нейното разширение - да се отворят нови фронтове и по този начин да се сложи под въпрос главната позиция на Израел в района, и да се трансформират геополитическите салда през района в световен проект.

По думите му Русия се пробва да балансира сред районните фактори. Страната поддържа релативно положителни връзки с Израел, в това време е обичайно политическа сила-гарант на арабските ползи в района, разяснява доцент Минчев и прецизира, чеРусия е основен сътрудник и на Иран в района. В тази рецесия не заема безапелационна позиция, макар че тя по скоро е наклонена към позициите на Иран и радикалните арабските ислямски фактори в района, разяснява политологът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР