Войната в Украйна накара Европейския съюз (ЕС) да се опита

...
Войната в Украйна накара Европейския съюз (ЕС) да се опита
Коментари Харесай

Норвежкият петрол запълва дефицита от намалените руски доставки

Войната в Украйна накара Европейския съюз (ЕС) да се опита да понижи енергийната си взаимозависимост от Русия по-бързо от предстоящото. Европейски Съюз към този момент одобри ембарго на съветския нефт, което влиза в действие от началото на 2023 година и визира доставките по море. Изключение от това решение е направено за Чехия, Унгария и Словакия, които нямат изход на море и биха имали съществени усложнения със заместването на суровината. България също получи пролонгация, като тя е годна до 2024 година

Естествено това докара до понижен интерес към съветската суровина от страна на европейските страни, които макар ниските цени на сорта Urals не се възползват изцяло и към този момент съумяват да намерят заместители. Най-сериозно нарастване в доставките се следи от норвежката Equinor, която изпраща недопечен нефт от огромното находище Sverdrup в Северно море на европейския пазар. До предходната година тези доставки бяха ориентирани към Азия, където за предходната година са обезпечени към 100 млн. барела.

В Европа норвежкият недопечен нефт се е трансформирал съвсем в директен сурогат на съветския сходен Urals. Най-често той е употребен от рафинерии в Германия, Полша, Литва, Швеция и Финландия и Турция, съобщи изпълнителният шеф на Equinor Андерс Опедал пред Reuters.
Реклама
" Европейските търговци и рафинерии в този момент изискват оценки на Sverdrup и ги употребяват, с цел да заменят някои от оценките, които са получавали от Русия преди ", сподели Опедал. " Видяхме, че до момента тази година по-голямата част от товарите отиваха в Европа. През март всички товари отидоха в Европа, до момента в който през март предходната година 60% отидоха в Азия ", добави той.

Освен за европейските рафинерии това е печеливш ход и за самата Equinor. По-ниските транспортни разноски поради по-близките доставки обезпечават по-голям марж на облага като допълнение към към този момент рекордно високите доходи. Китай губи норвежкия нефт, само че го замества с съветски През 2021 година към 100 млн. барела недопечен нефт на Sverdrup са доставени в Азия, което се равнява на 274 хиляди барела дневно. От това количество 64.9 млн. барела са били ориентирани към Китай, демонстрират данните на Refinitiv Eikon.

Износът за Европа, в това число Турция, като цяло е бил наедно с този за Китай предходната година. От началото на съветската инвазия в Украйна обаче потоците на Sverdrup към азиатската страна са намалели, до момента в който тези към Европа се усилиха повече от два пъти. Само пет танкера със Sverdrup са отплавали до Азия сред март и май, което три пъти по-малко от равнищата от предходната година.

Износът за Китай е намалял на половина до 6.9 млн. от 14 млн. барела. През месец май не е имало нито един танкер за Китай. В същото време износът на Sverdrup през последните три месеца за Европа, в това число Турция, е повишен до 34.4 млн., или 374 хиляди барела дневно. Това е три пъти над равнищата от предходната година.
Реклама Свързани публикации Европа възобновява планове за рандеман на газ 29 юни 2022, 09:00 Индийски компании се запасяват с съветски нефт 27 юни 2022, 10:10 Русия заплати дълга си в рубли и изпадна във банкрут за пръв път от 1918 година 27 юни 2022, 09:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР