Войната в Украйна може да отнеме 1 пункт от световния

...
Войната в Украйна може да отнеме 1 пункт от световния
Коментари Харесай

ОИСР: Войната в Украйна ще отнеме 1% от световния растеж

Войната в Украйна може да отнеме 1 пункт от международния стопански напредък за година, в случай че отражението й върху енергийните и финансовите пазари остане трайно. Това предизвести в собствен отчет Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), представена от Франс прес. Организацията отбелязва също по този начин, че спорът може да тласне инфлацията нагоре с още 2,5 пункта.

Европа ще бъде най-засегнатият район от икономическите последствия от съветската инвазия, добавя Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това се изяснява с икономическите и енергийни връзки на Стария континент с Русия, което се отнася изключително доста за нейните прилежащи страни и съседките на Украйна.

Ролята на Русия и Украйна в международната стопанска система е слаба - 2 % от международния Брутният вътрешен продукт, както и делът на двете страни в международната търговия, отбелязва организацията.

Двете страни обаче имат доста въздействие върху международната стопанска система посредством тежестта им в производството на доста първични материали: те съставляват 30 % от международния експорт на пшеница, 20 % на царевица, минерални торове и природен газ, както и 11 % от износа на нефт.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман съобщи пред публицисти, че икономическите разтърсвания са огромни и се чака да продължат в бъдеще.

При все това икономическото отражение от спора е прекомерно неразбираемо и ще зависи от продължителността на войната и отговора на обособените страни, показва институцията в отчета си. Поради несигурността Организацията за икономическо сътрудничество и раз е трансформирала модела на издание на годишни международни прогнози и е предпочела да направи оценка на последствията от войната върху стопанската система.

Що се отнася до пшеницата, изнасяна в огромни количества от Москва и Киев, вероятно цялостно преустановяване на износа на двете страни би довело до засилен риск от стопански рецесии в някои страни, само че и на филантропични бедствия, със мощно повишаване на бедността и глада, предизвестява организацията.

Сред най-правилните отговори на рецесията Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага да се отпусне целенасочена бюджетна помощ за най-засегнатите от скока на цените браншове. Според специалистите на организацията това може да се финансира посредством облагане на изключителните облаги в някои страни.

Българска телеграфна агенция

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР