Войната в Украйна, която вече продължава близо две седмици, със

...
Войната в Украйна, която вече продължава близо две седмици, със
Коментари Харесай

Автомобилният сектор показва бъдещето на международната търговия след войната в Украйна

Войната в Украйна, която към този момент продължава близо две седмици, сигурно ще има съществени последици за международната стопанска система. Западът отговори на съветските дейности със наказания, които целят да изолират Русия от интернационалната търговия. Това ще има съществени последици както за Москва, по този начин и за Запада, който разчита на Русия за огромна част от суровините, които са нужни за произвеждане.

Секторът, който за момента наподобява дава най-ясната визия по какъв начин търговията най-вероятно ще се промени, е този на автомобилното произвеждане. Значителна част от огромните производители имат или фабрики в Русия, или мощно разчитат на локалните първични материали. Това е и повода това да е един от първите браншове, които съществено да усетят следствията от съветските военни дейности в Украйна.

Последните няколко години така и така не са леки за тези компании - комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати накара огромен брой автомобилни производители да преразгледат мощната си взаимозависимост от евтината китайска работна ръка. Пандемията разви този проблем, а войната в Украйна усилва напрежението върху фирмите да държат производството покрай дома.

" Дългосрочните последствия от тази война са, че ще забележим по-бърза деглобализация и по-фундаментално отдалечаване от - на първо място немската - теория, че икономическите ползи постоянно стоят над ползите на външната политика или политиката за сигурност ", съобщи в имейл до The New York Times Карстен Бжески, икономист в нидерландската банка ING. " В резултат на това Китай може да стане по-малко значим като експортен пазар за европейските производители на коли ", добави Бжески.
Реклама Сравнения сред Китай и Русия
Германските компании за произвеждане на коли имаха огромни очаквания за съветския пазар, откакто Желязната завеса падна. Голямото население на страната, както и неоспоримата потребност от кола, с цел да се предвижва човек в Русия, накараха производителите да залитнат към Москва. Три десетилетия по-късно действителността е друга. Руският пазар съставлява по-малко от 2% от продажбите на производителите от Германия. Това стои и зад бързината, с която тези компании взеха решението да изоставен Русия.

Volkswagen спря производството в двата си завода в Русия и износа на всички транспортни средства за страната за неопределен срок, базирайки се на " огромното спиране на бизнес дейностите ". Mercedes-Benz и BMW не останаха по-назад, като оповестиха, че ще спрат производството в Русия и износа за страната. В случая на Mercedes и BMW обаче производството беше по-ниско от елементарното в последните няколко месеца.

Все повече производители на коли залагат извънредно доста на увеличение на наличието на китайския пазар, което припомня на очакванията, които бяха възлагани на съветския пазар преди години. Разликата сред двете обстановки е, че Китай към този момент е най-големият пазар за забележителна част от сектора. Американските General Motors (GM) и Tesla виждат Китай като огромна част от бъдещето си. GM има четири завода в азиатската страна, а компанията на Илън Мъск има построен един гигазавод в Шанхай, а неотдавна обществени станаха и проектите за основаването на втори подобен.

Важността на китайския пазар е увеличена за немските автомобилни производители. Volkswagen прави повече от половината си продажби в Китай, а страната съставлява към една трета от продажбите на BMW и Mercedes-Benz. Азиатската страна също се трансформира в главен източник на пречистен литий, който е нужен за батериите за електрически коли. Китай също по този начин се трансформира и в главния производител на акумулатори, които да задвижват електрически коли.
Реклама
Войната в Украйна още веднъж образно сподели рисковете от това да разчиташ на властническа страна за производството на нужни артикули. В случай, че Китай нападне Тайван, то фирмите има късмет да се озоват в същата обстановка, в която са и сега, само че с доста по-съществени загуби.
Загубването на съветския пазар не е единственият проблем
Войната в Украйна сътвори и един относително непредвиден проблем пред производителите на коли. Той е по какъв начин да върнат производството към естествените си равнища, откакто съветската инвазия прекъсна доставките на кабелни системи, създавани в Западна Украйна. Веригата на доставки беше под съществено напрежение и преди войната, като липсваха полупроводници и други електронни съставни елементи.

Украйна се трансформира в една от най-популярните дестинации за произвеждане на кабелните системи, които свързват другите електрически елементи от колата дружно. Системата се сглобява на ръка, което изисква квалифицирана работна ръка, която в Украйна е на ниски за западните производители цена.

Кабелната система на автомобила е основна негова част. Тя нормално е неповторима за всеки модел, а без тях сглобяването на транспортното средство не може да продължи. Именно заради това и BMW затвори няколко заводи в Германия, Австрия и Англия заради дефицит на части дни след началото на съветската инвазия в Украйна. Volkswagen спря производството на доста места, в това число главния си цех във Волфсбург и фабриката в Цвикау, а Porshe - в завода си в Лайпциг, който създава спортните модели Cayenne.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Икономика 1 Инфраструктура 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама
Според специалисти решаването на казуса е въпрос на време. Преминаването към различни източници на системи за окабеляване в други страни, които ги създават, като Тунис, ще отнеме две до четири седмици, сподели Йоахим Дамаски, ръководещ шеф в немската Асоциация на автомобилната промишленост и специалист по производството.

По-големият проблем е възможното прекъсване на доставки на първични материали от Русия. Те включват паладий, употребен за съоръжение срещу замърсяване в ауспусите на колите, и никел, който е от значително значение за акумулаторите на електрически коли. Украйна пък е главен източник на неон - газ, който се употребява за високопроизводителни лазери, които от своя страна са нужни за производството на нищожни полупроводници. Цените на паладия и никела вървят стремително нагоре в последните месеци.
Международната търговия може да усети сериозен удар
Последствията от възможната смяна в размера и метода на търговия сред другите страни наподобява няма да пропуснат която и да било страна от разногласието. Те обаче биха имали доста по-тежки въздействия върху европейската стопанска система, тъй като тя разчита доста повече на обмена на артикули. Данни на Световната банка демонстрират, че 86% от брутния вътрешен артикул (БВП) на Европейския съюз (ЕС) се дължи на трансграничния продан на артикули, до момента в който при Съединени американски щати еквивалентният % е 23%.

Според Гунтрам Волф, който е шеф на белгийската изследователска организация Bruegel, развиването на задграничната търговия значително зависи от Китай. Очаква се Китай да купува повече съветски нефт и въглища, в случай че членовете на НАТО наложат ембарго на вноса. Продажбите на съветски нефт към този момент внезапно паднаха, откакто доста рафинерии, спедитори и други компании заобикалят страната поради глобите, които Западът наложи. Волф обаче не е сигурен до каква степен Китай е подготвен да застане извънредно зад Русия. Китай е " доста преплетен стопански със Запада ", сподели той. " Не знам до каква степен в действителност може да стигне Китай, предоставяйки безразборна поддръжка на Русия ", добави пред The New York Times Волф.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР