Войната в Украйна и съдаването на транспортен и енергиен коридор

...
Войната в Украйна и съдаването на транспортен и енергиен коридор
Коментари Харесай

Доц. Пламен Ралчев: Възможно е да се случи противопоставяне между БРИКС и Г-20

Войната в Украйна и съдаването на транспортен и енергиен кулоар са измежду водещите тематики, които бяха разисквани на срещата на най-богатите и авторитетни страни в света – Г-20. Форумът се организира в Делхи, Индия. На него не участват президентите на Русия и Китай.

Срещата беше друга по няколко аргументи, изясни пред БНР доцент Пламен Ралчев, учител и началник на катедра „ Международни връзки “ в УНСС.

" Това беше първото председателство на Индия. Тя съумя да вкара в дневния ред и в мотото на самото председателство девиза „ Една Земя, едно семейство, едно бъдеще “. Това внесе източната философия в дневния ред на Г-20.

В срещата на Г-20 има доста визионерство и благопожелателно мислене. Заключителният документ обхващо съвсем всичко. Има хрумвания за прекъсване на използаването на пластмасови произведения и такива, свързани с така наречен умни градове, със усилването на връзката сред опазване на здравето и финасово развиване и на образованието и икономическото развиване. Международното донъчно облагане и равенството сред половете са тематики, които постоянно участват в дневния ред на такива конгреси, " означи специалистът.

Руският външен министър дефинира срещата на върха на Г-20 в Индия като сполучлива
Г-20 има упоритостта да поеме световното водачество във връзка с международната стопанска система и световните проблеми. Но тук се намесват и политическите проблеми. Политиката продължава да се меси в стопанската система, изясни доцент Ралчев.

" Все отново е изработен опит да се резервира баланс и да не се блокира работата на Г-20 и приемането на финалната декларация от срещата. Русия е заплашила, че ще блокира приемането на финалната декларация, в случай че бъде жигосана за войната в Украйна. Това е декларация от към 30 страници. Съгласуването ѝ е лишило 20 дни.

Украйна е недоволна, че отсъства явен текст, който осъжда Русия. Има една рекомендация до страните да не прибягват до война и експанзия за териториални придобвики. Но това е много мъглява дефиниция, " разяснява специалистът.

Русия и Китай на тънък дипломатически изик се дистанцираха от тази среща и не участваха на най-високо ниво, означи още доцент Ралчев.

" Това е знак, че те ще са внимателни към всевъзможни опити да бъдат заобиколяни и изключвани. Възможно е да се случи опълчване сред БРИКС и Г-20 ", счита Пламен Ралчев.

" Г-20 сподели, че ще се стреми към все по-голямо включване. Една от значимите вести беше присъединението на Африканския съюз, който включва 55 страни. БРИКС е алтерантивен конгрес, който е с по-силно изразен антизападен темперамент. Твърде евентуално е Русия и Китай да се опитат да го употребяват за сметка на Г-20, т.е. да приоритизират БРИКС за своите цели ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР