Войната унищожава руската култура.Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една

...
Войната унищожава руската култура.Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една
Коментари Харесай

Теодор Ушев към Московския кинофестивал: Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга


Войната унищожава съветската просвета.

Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една съветска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито почтено дете или жена убивате и по един ваш публицист, актьор, режисьор.

Това е единствено част от посланието, с което българският (и канадски) режисьор и аниматор Теодор Ушев се обръща към публицистите, отразяващи Московския кинофестивал след прожекцията на кино лентата му „ φ1.618 “.

Тео Ушев бе мощно подложен на критика и в България, и по света (дори от най-верните си фенове), когато неотдавна разгласи, че ще взе участие в конкурсната стратегия в Москва – само че фестивал, чийто куратор е Никита Михалков – в миналото огромен режисьор, а през днешния ден – маниакален почитател на Путин и войната.

Явно това е била и задачата на Ушев – да каже пред самите руснаци какво мисли за експанзията им в Украйна. Изявлението му бе оповестено и на формалната страница на кино лентата му във фейсбук. „ Споделяме могъщото обръщение на Теодор Ушев, което докара до гробна тишина в залата… “, написаха от екипа на „ φ1.618 “.

Ето и цялостния текст на изказването пред съветските публицисти. Качено е под негова фотография, на която той е с фланелка с надпис: Не бъди воин. Бъди човек!

* * *

​​Искусство есть средство для беседы с людьми. (Изкуството е средство да поговориш с хората, б.р.)

Чернишевский. Той е споделил още:

Прогресс — влечение к возведению человека в человеческий ранг. (Прогресът е блян да бъде повдигнат индивидът до човешки ранг, б.р.)

Тъжен съм, че не съм в Москва и не пием водка с Юрий Норщейн…

Безсмъртието на индивида няма да основава изкуство. Няма да оказва помощ на човечеството. Ако надарените хора знаят, че разполагат с цялото време на света пред себе си, няма да напишат и една строфа.

Безсмъртието ще бъде в изгода единствено на диктаторите, тираните.

Всички диктатури са подбудени от горещото предпочитание на един комплексиран човек да изпише името си с огромни букви върху безконечния камък на историята. Тираните виждат историята единствено като безконечния камък, на който да издълбаят своето име.

Само диктаторите желаят да живеят постоянно.

Безсмъртието е път към терора.

А изкуството – то е ефемерно.

Ако съберем всички книги на едно място, бъдете сигурни, че постоянно ще се откри някой, който да изиска да натисне аленото копче и да изтрие всичко.

Препратките във кино лентата Ф1.618 към съветската просвета са многочислени. И признавам, че съм безспорен маниак на тематика съветска просвета!

Въобще вашата просвета беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в унес литературата ви, гледахме разчувствани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна.

Длъжен съм да кажа това, тъй като филмът повдига точно тематиката за заличаването на културата, изкуството, любовта, хуманизма… Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата.

Войната унищожава съветската просвета.

Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една съветска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито почтено дете или жена убивате и по един ваш публицист, актьор, режисьор.

Войната убива вашето изкуство!

За какво ви е това?

За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А в случай че поникне, той ще бъде отровен… Отровен от тъгата на убитите хора.

Не разбирам! Моля ви, би трябвало да създадем нещо.

Човекът и любовта би трябвало да победят омразата и гибелта.

Аз имам вяра, че не всичко е изгубено.

Поне едно стихотворение би трябвало да спасите!

 

В същото време Теодор Ушев завоюва огромната премия на 23-ия кинофестивал в Бевърли хилс за същия филм – „ Ф1.618 “.

Продукцията, отличена с наградата „ Golden Palm “, освен отразява майсторството на филмовото изкуство, само че и на разказването на истории и човечността. Накратко, спечелилият е филм, който „ сграбчва тялото и душата на фена, и не ги пуска “, означават уредниците.

Режисьорът получи доста поздравления за премията на страницата си в обществената мрежа.

23-ият кинофестивал в Бевърли хилс продължи от 19 до 23 април. Освен Теодор Ушев, в проявата участваха кинодейци от Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Финландия, Франция, Германия, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Корея, Ливан, Мексико, Холандия, Сингапур, Швеция, Англия, Съединени американски щати и други.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР