Войната се прехвърли и в киберпространството. България подсигурява сигурността на

...
Войната се прехвърли и в киберпространството. България подсигурява сигурността на
Коментари Харесай

Войната в Украйна се прехвърли и в киберпространството

Войната се трансферира и в киберпространството. България подсигурява сигурността на електронните системи. Редица европейски и интернационалните органи предизвестяват за идни хакерски атаки.

С цел гарантиране на киберсигурността на България и в подтекста на ескалацията на хибридни офанзиви, специалисти от Министерство на електронното ръководство, взаимно с отдел „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП в Министерство на вътрешните работи, започнаха дейности за пречистване или прекратяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са осъществявани опити за зловредна интервенция в електронни системи или мрежи.

По реда на Закона за киберсигурност, по електронен път, са изпратени уведомления до телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи публични съобщителни мрежи и услуги на територията на страната, които са длъжни неотложно, когато това е механически допустимо, да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик.
Взимат се сложни ограничения за отбрана на сериозните и стратегически системи от страна на междуведомствени групи, които работят в сходство с признатите проекти за деяние в Съвета по киберсигурност към Министерски съвет.

Блокираните хиляди IP адреси и домейни са асоциирани със злотворен интернет трафик. Например - сканиране на държавни и частни мрежи за " известни уязвимости ", опити за автоматизирано налучкване на пароли, разпространяване на фишинг мейли, както и командни и контролни адреси за реализиране от вида " отвод от услуги ".

" Именно таргет на набезите на тези външни хакерски групи са точно банкови и финансови институции в България. Няма да е изключено да се допуска, че може те да са били под офанзивата, запаси на държавното държавно управление, на държавни структури и организации ", споделя Любомир Тулев, специалист по осведомителна сигурност.

Според специалисти сходни образци демонстрират, че наземната война към този момент се е пренесла във виртуалното пространство, а Русия разполага с едни от най-хубавите експерти.

" Не би трябвало да подценяваме, че през годините Русия спонсорира хакерски групи и групировки. Тези хора сигурно, предизвикани от това, което се случва сега на физическия фронт, ще се опитат да отвърнат и на осведомителния фронт. Няма да бъдат единични случаите на съветската агитация в медии, онлайн пространство, хакери, които се пробват да пробият най-много финансови институции в Европа и Западния свят ", разяснява Любомир Тулев.

" Анонимните " пък към този момент заявиха поддръжка за Украйна и оповестиха кибервойна на съветското държавно управление. Последваха няколко офанзиви против държавни уеб страници. В Туитър оповестиха, че се разрушили честотат, на която споделят съветските военни в Украйна, с цел да пуснат украинския химн. В обществените мрежи оповестиха и за хакването на телевизионни канали в Русия, в това число и националната телевизия.

Във виртуалната война се включи и милиардерът Илън Мъск, откакто Киев прикани за помощ.

" Докато вие се пробвате да колонизирате Марс - Русия се пробва да окупира Украйна! Докато вашите ракети сполучливо кацат от космоса - съветските ракети нападат украински цивилни жители! Ние ви молим да предоставите на Украйна станции на Starlink ", съобщи Михайло Фьодоров, министър на цифровата промяна в Украйна.

Мъск задейства сателитния си интернет в Украйна като написа в,,Туитър ", че услугата Starlink към този момент е дейна и идват още терминали.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР