Войната на Русия в Украйна, енергийната криза и икономическата ситуация

...
Войната на Русия в Украйна, енергийната криза и икономическата ситуация
Коментари Харесай

Евролидерите обсъждат общи действия срещу руската агресия

Войната на Русия в Украйна, енергийната рецесия и икономическата обстановка в Европа не престават да разискват в Прага държавните и държавните ръководители на 27-те страни членки. Те са в чешката столица за планувания за през днешния ден неофициален съвет на Европейския съюз.

Преди срещата ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола разяснява думите на американския президент Джо Байдън, който предизвести за висок риск от нуклеарна война: 

" Тези терзания са действителни и това е повода да засилим нашия отговор против войната на Русия в Украйна. Киев има потребност от повече оръжия, има потребност от повече финансова помощ. Това е играта на Русия. Путин не спря преди, няма да го направи и в този момент. Това обича да заплашва ".     

Преди срещата Върховния представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Барел разяснява, че ще призове евролидерите да одобрят нов пакет военна помощ за Украйна. Предложение ще има в границите на идващия Европейски съвет, оповестява БНР: 

" Със сигурност енергетиката ще господства дневния ред на този Съвет. Трябва да понижим цената на силата, само че това е колкото стопански, толкоз и въпрос на сигурност. Русия си играе с цените на силата. Вижте решението на ОПЕК да понижи добива на нефт, което е явен отговор на нашето предложение да сложим таван на цената на петрола ".

Влиянието на войната на Русия върху европейските стопански системи също е тематика на диалозите в Прага. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен разяснява, че страните са запълнили газохранилищата на 90%, а след прекъсването на съветския газ Европа разчита на надеждни снабдители на синьо гориво като Съединени американски щати и Норвегия:

" Сега е време да дискутираме по какъв начин може да ограничим растящите цени на енергийните запаси и манипулирането им от страна на Путин ". 

Пред пражкия палат евролидерите бяха посрещнати от проява в поддръжка на по-силен Европейски съюз и искане Русия да няма право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР