Войната на Русия срещу Украйна, която започна през февруари миналата

...
Войната на Русия срещу Украйна, която започна през февруари миналата
Коментари Харесай

Залужни: Войната премина в позиционна, това носи огромни рискове за Украйна

Войната на Русия против Украйна, която стартира през февруари предходната година, стартира да минава към етап на позиционна война, което е преференциално за окупатора. Това съобщи пред The Economist главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни.

По думите му, позиционната война против Украйна ще разреши на Русия да възвърне военната си мощност, което в последна ще заплаши ВСУ и самата украинска страна.

" За изхода от тази война на Въоръжените сили на Украйна са нужни основни военни благоприятни условия и технологии. Най-важна е въздушната мощност. Контролът над небето е нужен за провеждането на огромни наземни интервенции. “ – акцентира Залужни. „ Руските Военновъздушни сили понесоха големи загуби, ние унищожихме над 550 техни системи за Противовъздушна отбрана, само че те резервират доста предимство над нас и не престават да основават нови ударни ескадрили. Това тяхно преимущество затруднява напредването ни. Руските системи за Противовъздушна отбрана все по-често пречат на полетите на нашите самолети. " – добавя той.

Главнокомандващият ВСУ показва, че съветските безпилотни апарати са поели забележителна част от функционалностите на пилотираната авиация по разузнаване и нанасяне на въздушни удари. Дроновете би трябвало да станат част и от отговора на Украйна, безапелационен е висшият боен.

" Украйна би трябвало да нанася масирани удари с потребление на имитативни и ударни безпилотни апарати, с цел да претрупа съветските системи за Противовъздушна отбрана. Трябва да ловуваме съветските дронове благодарение на нашиге лични безпилотни ловци, оборудвани с мрежи… А за ослепяване на инфрачервените камери на съветските дронове през нощта е належащо да се употребяват стробоскопи. " – разяснява той.

Това дефинира втория приоритет – радиоелектронната битка, продължава Залужни.

" Например, заглушаването на сигналите за връзка и навигация. Радиолектронната битка е ключ към успеха във войната на дроновете. През последното десетилетие Русия модернизира своите сили за радиоелектронна битка, като сътвори нов жанр войски и 60 нови типове техника. В тази област тя ни превъзхожда: при започване на войната 65% от нашите платформи за заглушаване бяха създадени в руско време. " – разяснява той.

Ген. Залужни добавя, че Украйна към този момент е основала доста лични системи за електронна отбрана, само че има потребност от по-широк достъп до радиоелектронното разузнаване на съдружниците и разширение на индустриалните линии за безпилотни системи на украинска територия и зад граница.

По думите му, третата задача е битката против огневата мощност на съперника. Артилерийският, ракетният и ракетно-пушечният огън съставляват 60–80% от всички бойни задания във войната.

Когато Украйна получи за първи път западни оръдия, тя стартира много сполучливо за открива и поразява съветската артилерия, само че успеваемостта на този тип оръжия - като американския снаряд Excalibur с GPS-насочване, внезапно се намали поради усъвършенстването на съветските подразделения за радиоелектронна битка, отбелязва Залужни.

" В момента съумяваме да реализираме паритет с Русия с по-малко количество огнева мощност с по-голяма акуратност. Но това може да е незадоволително. Трябва да имаме повече местна GPS техника – да използваме наземни антени, а освен спътници – с цел да може да увеличим точността на високоточните ни снаряди в изискванията на съветско заглушаване. Трябва по-активно да използваме дронове-камикадзе за удари против съветската артилерия. Необходимо е нашите сътрудници да ни дават по-съвършено съоръжение за артилерийско разузнаване, способно да открива съветските оръдия. " – споделя още главнокомандващият на ВСУ.

Четвъртата задача за Украйна е технологията за миниране, продължава Залужни. Дори западните доставки, като норвежките танкове за разминиране и ракетните системи за разминиране, се оказват незадоволителни предвид на мащабите на съветските минни полета, които тук-там се простират на 20 км.

" Когато съумяваме да пробием минните полета, Русия бързо попълня запасите, поставяйки нови мини от огромно разстояние. Изходът е в технологиите. Необходими са ни датчици, сходни на радар, които употребяват невидими светлинни импулси за разкриване на мини в земята, и системи за задимяване – за прикритие на нашите сапьорни подразделения. Можем да използваме реактивни мотори от бракувани самолети, водни оръдия или касетни муниции за продупчване на минните заграждения, без копаене в земята. Ще оказват помощ и нови видове тунелни ескалатори. " – отбелязва ген. Залужни.

Петият приоритет е разширение на личните запаси. По думите му, съветските управляващи не са съумели да употребяват забележителното си превъзходство в жива мощ, опасявайки се от политическа рецесия при оповестяване на обща готовност, само че и опциите на Украйна за подготовка на резервисти на лична територия също са лимитирани.

Освен това Русия може да нападна военните образователни центрове.

Ген. Залужни предизвестява, че макар понесените загуби Русия не трябва да бъде подценявана, защото " още дълго време ще има предимство във въоръженията, техниката, ракетите и боеприпасите ". Въпреки невижданите наказания, военната прамишленост на Русия усилва производството си, добавя той.

" Позиционната война е продължителна война, която носи големи опасности за Въоръжените сили на Украйна и за страната. За да излезем от този капан, Украйна има потребност от всичко: предимство във въздуха, доста усъвършенствани средства за радиоелектронна битка и контрабатарейна битка, нови технологии за миниране, опция за готовност и подготовка на спомагателни запаси. Ние също би трябвало да се съсредоточим върху модерно командване и ръководство – по този начин ще можем да пресъздаваме бойното поле по-ефективно от Русия и по-бързо да вземаме решения – и да рационализираме нашата логистика, като в същото време разрушавам съветската посредством ракети с огромен обхват. " – разяснява главнокомандващият ВСУ.

Иновативните подходи може още веднъж да трансфорат тази позиционна война във война на маневри, обобщава ген. Залужни.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР