Войната между МВР и прокуратурата ще приключи, когато се направят

...
Войната между МВР и прокуратурата ще приключи, когато се направят
Коментари Харесай

Николай Радулов: Ако КПКОНПИ получи и възможност за разследване, ще стане бухалка

" Войната сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ще завърши, когато се създадат такива промени, че основният прокурор да не може да командва както цялата прокуратура, по този начин и да се пробва да командва и Министерство на вътрешните работи и специфичните служби. А и когато се случи това, което хората на улиците желаеха предходната година - да се махне Иван Гешев. Краят е предупреден, по кое време ще стане - това е различен въпрос ".

Това съобщи пред БНР проф. Николай Радулов, народен представител от Има Такъв Народ, експерт по национална сигурност.

Той беше безапелационен, че всички закони, касаещи правосъдната власт, би трябвало да бъдат деликатно прегледани:

" Няма да е просто и не може да става дума за един закон ".

По думите му измененията в Закона за специфичните разследващи средства са били по този начин направени, че прокуратурата има право да е един от заявителите на СРС и зави, че това би трябвало да се отстрани.

" Не е належащо да разполагат с такива пълномощия, които постоянно водят до изкривявания ", акцентира депутатът.

Във връзка с бъдещето на КПКОНПИ проф. Радулов разяснява, че е рисковано предлагането на Политическа партия да ѝ се усилят пълномощията и да ѝ се дадат права за следствие:

" Ако получи КПКОНПИ и опция за следствие, ще сътвори доста тежък и мощен инструмент, който доста стартира да наподобява на една огромна бухалка - политическа полиция. Ако не желаеме това да се случи, а желаеме да дадем повече пълномощия на тази конструкция, би трябвало да се основат още веднъж опциите в Министерство на вътрешните работи - ГДБОП и в ДАНС да се вършат следствия, свързани с корупцията ".

Експертът посочи, че може КПКОНПИ да получи пълномощия за следствие, само че такива би трябвало да получат и Министерство на вътрешните работи, и ДАНС, с цел да не се получи монопол, една бухалка.

Според него за тази смяна може да се получи консенсус в Народното събрание.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР