Войната, която се проточва, създаде нови възможности за корупция в

...
Войната, която се проточва, създаде нови възможности за корупция в
Коментари Харесай

Пренареждане на павета по време на война – ще може ли екипът на Зеленски да се справи с корупцията

Войната, която се проточва, сътвори нови благоприятни условия за корупция в Украйна. По данни на Киевския интернационален институт по социология украинците считат, че корупцията е вторият по значимост проблем на страната след съветската експанзия (89% от интервюираните поддържат това мнение).

Екипът на Володимир Зеленски инициира следствия и чистки в държавния уред, само че тези ограничения не наподобяват задоволително систематични. В същото време централната власт употребява публичното неодобрение от разноските за градско развиване и озеленяване в дългогодишния си спор с определените от народа градски шефове.

Кабинетът на Зеленски упреква локалните управляващи в погрешно консумиране на средства. Киевската администрация дава отговор, че подмяната на плочките не е волност, а нужда даже по време на война.

На фона на непрестанните бойни дейности в Южна и Източна Украйна, както и на обстрела в други елементи на страната, в украинските градове се разпростра огромна акция за благоустройство. Предвид възходящия бюджетен недостиг и зависимостта от задгранична помощ, подновяването на плочките и озеленяването наподобява най-малкото несвоевременно.

Проблемът е изключително изострен в Киев, където политическият спор сред президентската институция и Виталий Кличко, който оглавява града, не е спирал на практика от идването на власт на Володимир Зеленски. Специфичното за градската администрация на Киев е, че Кличко съчетава двойната роля на всенародно определен кмет и на назначен от президента началник на държавната администрация на града. Канцеларията на президента от дълго време се пробва да ограничи пълномощията му и всеки проблем в градската администрация провокира нов кръг от борба.

В началото на лятото инспекция на Държавната работа за изключителни обстановки откри, че към една трета от бомбоубежищата на гражданската отбрана в Киев са неизползваеми. Тогава стана необятно известно за резултатите от търговете в един от регионите на града, където се планираше да се закупят барабани " за психическо разтоварване на деца " и зеленчукорезачки от нов вид за приютите. Кметството на Киев беше подложено на остра рецензия. Появиха се клюки, че президентската канцелария към този момент е намерила претендент, който да размени Кличко в държавната администрация на града, с цел да го лиши от действителните му пълномощия. Но до оставка още веднъж не се стигна.

Нова вълна от рецензии против Кличко се надигна поради пренареждането на паветата на улица " Богдан Хмелницки " в центъра на града. Ситуацията закупи подобен отзив, че Владимир Зеленски я разяснява.

По време на конгреса на районните управляващи в Ивано-Франковск президентът съобщи (с явна алюзия за Кличко): " Нека някои представители на локалните управляващи да не ми се наскърбяват, в този момент несъмнено не е време да сменяме паветата ".

Междувременно благоустрояването продължава и в градовете, които са надалеч от фронтовата линия. Например кметството в Лвов се занимава с озеленяването на града за един милион гривни, а във Волинска област възнамеряват безценен ремонт на стадиона. На фона на непрекъснатите събирания на средства за потребностите на фронта или за помощ на бежанците, проведени от доброволци, сходни разноски от страна на районните администрации провокират разбираемо неодобрение. От това на собствен ред очевидно се възползва централното държавно управление, което постоянно подлага на критика районните водачи. Давид Арахамия, началник на парламентарната секта на ръководещата партия " Слуга на народа ", заплаши локалните управляващи с ограничение на пълномощията им:

" Ако не спрете, в случай че не престанете да харчите пари за несъществени неща, за неща, които по никакъв метод не ни доближават към успеха, Народното събрание ще вкара законодателни ограничавания за интервала на военното състояние ".

Мерките, за които приказва Арахамия, се преглеждат в украинското държавно управление отдавна. Още през лятото на 2022 година Министерството на финансите предложи да се отнеме от районите част от приходите от налога върху приходите на жителите.

Правителствените специалисти означават, че по време на войната тези доходи са се нараснали в редица райони с помощта на данъчните вноски от заплащанията на военнослужещите, ситуирани там. Сумарно тези доходи са обезпечили на локалните бюджети остатък в размер до 61,5 милиарда гривни (над 1,5 милиарда евро) единствено през първите пет месеца на 2023 година

" Проблемна стана обстановка, при която някои общини връщат 100% от парите, получени от военните, за потребностите на сигурността и защитата, до момента в който други стартират да употребяват раздутите бюджети за павета и игрища ", написа Виталий Безгин, член на парламентарната комисия по локално самоуправление.

Местните управляващи предстоящо се опълчват, като означават, че спомагателните данъчни доходи са неравномерно разпределени - в тиловите райони те са доста по-ниски, в сравнение с в районите до фронтовата линия. Киевските управляващи пък считат, че за Киев с неговия кондензиран трафик подмяната на паветата, за която приказва президентът, не е волност, а витална нужда. Заместникът на Виталий Кличко в киевската администрация Николай Поворозник споделя, че локалните управляващи постоянно са подготвени да отделят средства за потребностите на защитата, в случай че получат заповед от центъра за финансиране на покупки за избрана военно поделение.

В същото време държавното управление има и други благоприятни условия за ограничавания - да вземем за пример при военно състояние хазната има право да не отпуска пари за озеленяване, до момента в който не бъдат финансирани бойните потребности.

В реалност войната се трансформира в спомагателен декор на битката сред центъра и районите, която продължава от 2020 година, когато в Украйна се организираха последните избори преди пълномащабната инвазия. Сега централното държавно управление явно се стреми да употребява военното състояние, с цел да реализира две цели по едно и също време - да изкорени локалната корупция и да се отърве от неуместните районни политици.

Има обаче и задоволително искания към представителите на централното управление на Украйна. Журналистите на " Бігус.інфо " оповестяват за нарушавания по време на възстановителните работи в Киевска област, в това число в Буча и Бородянка, които са се трансформирали в знаци на съветските военни закононарушения. Регионалните служители (те се назначават от центъра) ангажират неквалифицирани реализатори и компании, които към този момент са забъркани в престъпни каузи. В доста случаи има всички признаци на корупция и към този момент е почнало публично следствие. Повечето контракти на стойност десетки милиони гривни се подписват без търг и не се отразяват в електронната система за публични поръчки Prozorro.

Друга гореща тематика са разноските за културни и пропагандни действия на управляващите. Голям отзив провокира историята на Министерството на културата, което отпусна средства в размер на 594 млн. гривни (14 млн. евро) за доизграждането на Музея на Гладомора.

Разходите за строителството са утвърдени преди пълномащабната война, само че след разгорещени полемики Володимир Зеленски наложи несъгласие върху решението. Фактът, че управляващите похарчиха 28 милиона гривни (670 000 евро), с цел да заменят руския герб с тризъбец върху щита на гигантската Родина Майка в Киев, също повдигна доста въпроси. Министерството на културата обаче твърди, че новият дизайн е финансиран не от страната, а със средства на спонсори.

Малко преди този момент Олександър Ткаченко (който познава Володимир Зеленски от времето, когато са работили дружно в телевизията) бе освободен от поста министър на културата. Преди това опозиционната партия " Европейска взаимност " на Петро Порошенко откри в системата Prozorro информация за многомилионни разноски за развлекателни сериали и упрекна Ткаченко в " непоносимо дерибейство по време на войната ". Самият служител изясни дейностите си с това, че това е целево финансиране, получено на Запад, и е било невероятно тези пари да бъдат изхарчени за нещо друго. Но все пак Зеленски реши да го уволни.

Някои скорошни оставки в ръководещия екип са резултат от личната му самодейност (макар и вследствие на журналистически разследвания). След многочислените уволнения на представители на изпълнителната власт при започване на годината (именно тогава Алексей Арестович напусна президентския офис), пристигна ред на депутатите от ръководещата партия " Слуга на народа ".

Първо от мястото си се лиши Юрий Аристов, който отиде на отмора на Малдивите под предлог, че е в командировка, а по-късно Андрей Холодов, който е завел фамилията си на сякаш лекуване и от шест месеца не е бил в страната.

В същото време на депутатите и длъжностните лица беше неразрешено да напущат страната без основателна причина още през януари 2023 година Но до ден сегашен законът не е проработил с цялостна мощ, макар че опозиционни депутати се оплакват, че на процедура им е било неразрешено да напущат страната от кабинета на Зеленски.

В рамките на общонационалната акция против корупцията във военните комисии са заведени повече от 100 наказателни каузи. Но по какъв начин да се реши казусът редовно, към момента не е ясно

И най-после, третото равнище на корупция - във военните комисии - няма толкоз явен политически подтекст, само че в изискванията на война провокира не по-малък публичен резонанс. Така да вземем за пример военният комисар на Одеска област Евгений Борисов е съумял да си купи парцел на стойност над четири милиона евро в Испания по време на пълномащабната война.

Според следствието Борисов е въртял търговия с подправени отсрочвания от работа, освобождение от готовност и други документи, които са разрешавали на мъжете да изоставен страната. По-рано Одеска област стана известна с връчването на призовки по плажовете и суровите арестувания на укриващите се. Чиновникът се опита да избяга и беше арестуван в Киев, където може би е потърсил протекция от високопоставени настойници.

След разобличаването на Борисов Зеленски разпореди инспекция на работата на териториалните центрове за набиране на военни в цялата страна. За тази цел е основана специфична група от представители на СБУ, Министерството на вътрешните работи, Държавното бюро за следствие (ГБР) и антикорупционните органи. Резултатите не закъсняха - да вземем за пример в Киев беше арестуван чиновник на държавната администрация (и в същото време шеф на един от отделите на щаба на Командването на сухопътните войски на ВСУ; името му не се съобщава), който против 10 хиляди $ е помагал на мъже в наборна възраст да изоставен Украйна. В Закарпатието един областен боен пълководец е обвинен в превишаване на пълномощията си: принудил е бойци да работят в персоналното му стопанство, при градежа на нова къща. Задържани са и чиновници на военните комисии в зоната на фронта - ръководителите на районните центрове за набиране на бойци в Донецка и Днепропетровска област са упрекнати в издаване на фиктивни документи и нелегално обогатяване.

Общо ГБР откри 112 наказателни производства против чиновници на военни наборни центрове. Зеленски бе заставен да съобщи: " Проверката разкрива доста злоупотреби. Честно казано, това е непоносимо. "

Корупцията в Министерството на защитата към този момент е била във фокуса на публичното внимание: абсурдът със закупуването на хранителни артикули на повишени цени за ВСУ едвам не коства на министъра на защитата Олексий Резников мястото му през зимата на 2023 година

Започналата в този момент акция сигурно ще бъде в интерес на управляващите, само че, както и в предходни сходни случаи, тя наподобява повече на реакция на разкритите обстоятелства, в сравнение с систематична работа. Както отбелязва Артьом Ситник, заместник-ръководител на Националната организация за предварителна защита на корупцията, систематичната заплаха се състои в това, че по време на война казусът е за предпочитане да се премълчава, с цел да " не се вреди на страната и да не се подхранват по враждебните разкази ".

Сега Министерството на защитата интензивно търси систематични способи за попречване на корупцията, които наподобяват ефектно, само че не всеки път са ефикасни. Един от методите е ротация на чиновниците и наемане на " идеологически стимулирани " ветерани, в това число такива, които са станали инвалиди на фронта. До края на 2023 година Украйна възнамерява да размени съвсем една трета от висшия личен състав на всички териториални наборни центрове с ветерани от войната. Друга обсъждана промяна е назначението на поданици на други райони за военни комисари, които няма да разполагат с нужните връзки за основаване на корупционни схеми.

Междувременно Владимир Зеленски разгласи идни кадрови чистки. " Най-накрая ще стартираме да се отърваваме в държавните институции от тези хора, които са прекомерно привързани към старите си схеми и привички ", съобщи президентът. Но това сигурно наподобява на промяна на персони, а не на самите правила на работа.

Превод Dir.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР