Войната е между очакванията за справедливост на обществото и действията

...
Войната е между очакванията за справедливост на обществото и действията
Коментари Харесай

Войната е между очакванията за справедливост и действията на прокуратурата |

Войната е сред упованията за правдивост на обществото и дейностите на прокуратурата, която отхвърля да работи за справедливостта, съобщи ръководителят на парламентарната правна комисия Милен Матеев от " Продължаваме промяната " пред бТВ .

Думите му са във връзка разиграващата се към този момент четири дни замяна на обвинявания сред Министерство на вътрешните работи, държавното управление и прокуратурата.

" Със сигурност никой не печели от война сред институциите, и изключително сред две управляващи, каквито са изпълнителната и правосъдната. С това може единствено да загуби обществото и справедливостта в обществото " - добави той.

По думите му е притеснително не това, че съдът отхвърли да се произнесе, а огромната власт на прокуратурата, която не предстои на надзор. Когато в актовете на прокурорите се показва, че дадени дейности са незаконосъобразни, даже и съдът няма права да опровергае това, изясни Матеев.

И добави, че това би трябвало да бъде променено със последваща законова корекция. 

Председателят на правната комисия счита, че по случая с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова прокуратурата пробва да компрометира събраните доказателства. Неглижира се извършеното следствие от органите на Министерство на вътрешните работи и очакванията прокуратурата да приключи следствието не са огромни.

" На мен не ми звучи въобще обнадеждаващо по простата причина, че прокуратурата неглижира по всевъзможен метод доказателствата, които ѝ бяха показани. Тя остави своите проверяващи сътрудници да стоят пред вратата и в коридора, до момента в който обсъждаше доказателствата с юриста на обвинените ", коментира още Милен Матеев

Депутатът от Политическа партия счита, че коментарът на юрист - бранител на тримата, е стеснителен. А това постанова Министерство на вътрешните работи да прави процесуално-следствени дейности, които държавното обвиняване отхвърля да направи за съвсем година. Това постанова да се търсят заобикалящи прокуратурата дейности, което е показателно за положението на правосъдната система.

По думите на Матеев единственият позитив от арестите е това, че се разшумя още веднъж към изказванията на Васил Божков за изнудване. Сега прокуратурата най-малко би трябвало да отговори на обществото за какво не желае да проверява.

" Когато обществото не вижда някакви действителни дейности от личната си прокуратура, то стартира да се надява на някаква непозната интервенция ", изтъкна депутатът по въпроса за огромните упования, възлагани от българите на Европейската прокуратура и персонално на Лаура Кьовеши.

Той обаче изясни, че пълномощията на Европейската прокуратура не са толкоз лимитирани. Тя също може да проверява проблема поради изпирането на парите, за които се твърди, че хазартният необут Васил Божков е дал като рушвет.

Съдебната промяна

Милен Матеев разяснява и правосъдната промяна, която беше едно от главните предизборни обещания на четирите партии в ръководещата коалиция.

" Реформата закъснява по отношение на упованията на хората " - съобщи той.

Обяснението е във формата на ръководство от четири политически обединения. Промените се прокарват постепенно, така всяко решенията се утвърждава на няколко равнища - партийно, съдружно и на равнище Министерски съвет.

Тази седмица законопроектът за закриване на спецправосъдието влиза в пленарната зала, в околните седмици в Народно събрание ще бъде импортиран и законопроектът за промяна на КПКОНПИ. Предвиждат се още промени в Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР