Война в Украйна: Западът облицова хазната на Путин, персонал на германската армия „шпионира“ за Русия, атака с дрон в Крим

...
Украински кадетки, облечени в нови военни униформи, създадени специално за
Коментари Харесай

Украински кадети, облечени в нови военни униформи, предназначени специално за жени, участват в обучение близо до Киев, 12 юли 2023 г. Украински кадетки, облечени в нови военни униформи, създадени специално за жени, участват в обучение край Киев, 12 юли 2023 г. - Авторско право AP/Пресслужба на администрацията на Запорожие От Euronews  с AFP/AP Публикувано на 10/08/2023 - 08:05

Всички последни събития от войната в Украйна.

Западът пълни хазната на Путин с покупки на ядрено гориво

САЩ и техните европейски съюзници внасят огромни количества ядрено гориво от Русия, осигурявайки на Москва стотици милиони евро крайно необходими приходи тъй като води война срещу Украйна.

РЕКЛАМА

Продажбите, които са законни и несанкционирани, предизвикаха тревога от експерти по неразпространение на ядрени оръжия и избрани длъжностни лица, които казват, че те помагат да се финансира Москва и усложняват усилията за да намали способностите си за водене на война.

Зависимостта от руски ядрени продукти — използвани най-вече за захранване на граждански реактори — оставя САЩ и техните съюзници изложени на недостиг на енергия, ако руският президент Владимир Путин прекъсне доставките.

Предизвикателството вероятно ще стане все по-интензивно, тъй като тези нации се стремят да увеличат производството на електроенергия без емисии за борба с изменението на климата.

„Трябва да дадем пари на хората, които правят оръжия? Това е абсурдно“, каза Хенри Соколски, изпълнителен директор на базирания във Вашингтон Образователен център за политика на неразпространение. „Ако няма ясно правило, което не позволява на доставчиците на ядрена енергия да внасят гориво от Русия – и е по-евтино да го вземат оттам – защо да не го направят?“

Русия е продала около € 1,5 милиарда ядрени продукти за фирми в САЩ и Европа, според търговски данни и експерти.

Атаките с украински дронове срещу Русия продължават

Русия заяви рано в четвъртък, че е свалила 13 украински дрона, включително 11 близо до Крим и два, насочващи се към Москва, в момент, когато контролираните от Русия територии стават все по-често атакувани.

Няма съобщения за жертви или щети нито близо до руската столица, нито до анексирания полуостров, съобщи руското министерство на отбраната в Telegram.

Украинските атаки с дронове срещу Русия значително се увеличиха през последните седмици, докато Москва продължава да удря Украйна.

„Войната идва на руска територия... и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес“, каза украинският президент Володимир Зеленски в края на юли.

Смъртоносен руски удар поЗапорожие

Двама души бяха убити и седем ранени в сряда при руски удар по Запорожие, съобщи вътрешното министерство на Украйна.

Броят на загиналите в големия южен украински град беше ревизиран надолу, след като един човек беше реанимиран.

РЕКЛАМА

Зеленски обяви предишния брой на жертвите, публикувайки видео, което показва повредена църква с пламъци и дим в двора й, както и друга горяща сграда.

Този град - дом на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - се намира на десетки километри от южния фронт и редовно е обект на руски бомбардировки.

Служител на германската армия е арестуван за шпионаж в полза на Русия

Мъж, работещ за германската армия, е арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Русия в сряда.

Новият случай се смята за смущаващ за Берлин на фона на руската инвазия в Украйна, която увеличи заплахата от шпионаж.

Нает в главния ИТ и логистичен отдел на Бундесвера, мъжът е „силно заподозрян“, че работи за руското посолство в Берлин, обяви федералната прокуратура в прессъобщение.

РЕКЛАМА

Той по-специално е предложил услугите си „по собствена инициатива“, добавиха те.

Поради ролята си, заподозреният би могъл потенциално да получи достъп до чувствителни данни за германско военно оборудване, тъй като неговият отдел отговаряше за оборудването на армията, плюс тестването, доставката и управлението на тези артикули.

„Бдителността остава в ред“, написа министърът на правосъдието Марко Бушман в Twitter, сега наречен X. 

Санкциите срещу Русия и западната военна подкрепа за Киев предизвикаха „повишен интерес“ от Кремъл за събиране на информация, казаха германски служители.

Германия е един от основните доставчици на Украйна на военно оборудване за отбрана на руските войски.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР