Война в Украйна, криза - политическа, енергийна и икономическа, и

...
Война в Украйна, криза - политическа, енергийна и икономическа, и
Коментари Харесай

Оценката на политическите сили в НС: Война, криза и противопоставяне характеризират 2022 г.

Война в Украйна, рецесия - политическа, енергийна и икономическа, и политическо опълчване характеризират 2022 година, съгласно представители на парламентарните сили в 48-ото Народно заседание.

 

Пред Българска телеграфна агенция депутати направиха равносметка на отиващата си година, дадоха оценка за работата на Народното събрание и обрисуваха целите за идната година.  

 

Според тях главен приоритет след Нова година ще бъде съставянето на държавно управление, като вярата е в третия мандат. Нови избори са предстоящ вид, само че няма да донесат по-добро за страната, считат още политиците, взели участие в анкетата. Повечето от тях дават добра оценка за работата на Народното събрание, само че регистрират, че до момента не е приключил главната си задача и резултатите надали ще зарадват българите.

 

Сред другите цели за Народното събрание депутатите показват бюджета, законите, свързани със правосъдната промяна и с Плана за възобновяване и резистентност. За следващата година пожелават най-много здраве, мир и излизане от политическата рецесия. 

 

Ето каква е оценката на политическите сили за отиващата си 2022 година и работата на Народното събрание.

 

Румен Христов, ГЕРБ-СДС

 

Мина една сложна година, само че и тази, която се задава, няма да е по-лесна от позиция на икономическата рецесия, на войната, която е на 300 км от България, счита Румен Христов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС и ръководител на Съюз на демократичните сили.

 

Според него Народното събрание работи незадоволително дейно, пъстър е с процедури и прегласувания. В прочут смисъл пропущаме значими неща за сметка на това да се наложат други, които обособените политически обединения считат, че са значими и от време на време на инат, което не е добре, разяснява той.

 

Вероятно вървим към избори, счита зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и ръководител на Съюз на демократичните сили. Разбира се, би трябвало да се заредим с малко повече оптимизъм, тъй като това е в природата на хората, добави Христов. Добре е да има постоянно държавно управление, тъй като аз съм песимистичен още през цялото време - не се ли случи с първия мандат, доста мъчно става с третия, тъй като с втория няма случай да е формиран кабинет в новата политическа история на България, а тя би трябвало да се взима поради, изясни той.

 

Никола Минчев, " Продължаваме Промяната "

 

Политическата 2022 година бе доста турбулентна, доста динамична, само че тя беше такава в международен мащаб и България не прави изключение, разяснява заместник-председателят на 48-ото Народно заседание (НС) Никола Минчев от " Продължаваме Промяната ". Изправихме се пред рецесии и събития, каквито не бяхме виждали освен в България, само че и в международен мащаб от Втората международна война, имаме война на територията на европейския континент, уточни той.

 

Смятам, че поради обстановката, поради моментите, пред които се изправи страната ни, се справихме добре, разяснява Минчев. " Избухна война, ние заехме ясна позиция във връзка с войната и този път нямаше това " балансиране ", което сме виждали в предишни години по значими въпроси. Бяхме ясни, с позиция, която съответстваше на позицията на всички цивилизовани страни - това би трябвало да се регистрира ", означи той. По отношение на рецесията, която връхлетя цяла Европа с газа, ние реагирахме съответно, тъй че сигурността и непрекъснатостта на доставките не бе нарушена, уточни още Минчев.

 

Той изрази страдание, че 47-ото Народно заседание е просъществувало единствено осем месеца, тъй като, по думите му, е добре да има по-дълъг небосвод пред един парламент, тъй че да могат да се разпрострат и политиките на едно реформаторско болшинство, което да тласне България напред. Минчев разяснява, че текат договаряния за такова болшинство в този момент, само че наподобява по-трудно. Реформаторските сили в 48-ия парламент са по-слабо показани, в сравнение с в 47-ия, уточни той. 

 

Никола Минчев разяснява, че всеки закон, който одобряват и е първокласен, в последна сметка подвига оценката за законодателния орган. Ще ми се да мисля, че плюсовете надвиват в работата на Народното събрание, само че в последна сметка първата задача, която би трябвало да свърши един парламент, е да излъчи държавно управление. Ако 48-ото Народно събрание влезе в групата на 45-ото и 46-ото и не излъчи кабинет, няма по какъв начин да не признаем, че не е свършило главната си задача, само че и това следва да забележим, добави той. Според Никола Минчев целите в 48-ия парламент при всички положения са закони, свързани със правосъдната промяна и с Плана за възобновяване и резистентност. През новата 2023 година си пожелава най-много здраве.

 

Халил Летифов, Движение за права и свободи

 

Политическата 2022 година ще я запомним с една дума и тя е рецесия. Най-тежката криза  е политическата и тя задълбочи всички останали, разяснява заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Халил Летифов.

 

Според него 2022-ра ще се запомни като година на излъганите очаквания и на задълбочаването на рецесиите, разделянето и опълчването. Резултатът е липса на вяра у хората и бизнеса, липса на доверие в институциите, липса на доверие в утрешния ден, добави Летифов.

От тази позиция, той уточни, че главната задача на всички, каквото и да ни вещае новата 2023 година, е да възстановят нормалността в българската политика - като под нормалност се схваща предвидимост, устойчиви решения и решения, които са ориентирани към възобновяване на доверието и държавността, само че най-много на доверието на българските жители в институциите и в утрешния ден. 

 

Оценката за работата на 48-ото Народно заседание сигурно няма да бъде висока, защото надвива партийният интерес над общите ползи - имам предвид сложното избиране на ръководител, сложното конструиране на самия парламент и сложното реализиране на болшинство по всички тематики като цяло в него, разяснява Халил Летифов. 

Приоритетът за 2023 година е да се реши политическата рецесия, по-късно да има обикновено работещи институции - както Народно заседание, по този начин и Министерски съвет, и естествена връзка сред обособените институции, уточни той. Повечето партии не са излезли от реториката на предходните избори, а към този момент се готвят и за идващия предварителен парламентарен избор. Като че ли има изпитание да се минира и този парламент и да не излъчи болшинство, което значи нови предварителни избори, означи депутатът от Движение за права и свободи.
 
Според него огромна част от по-дълбоките рецесии се дължи на държавното управление на Петков и четворната коалиция. При по този начин стеклата се обстановка остава една голяма вяра за третия мандат. Разбира се, не може всичките очаквания да са само и единствено в него. Третият мандат е последният и в случай че той не е сполучлив - процедурата е ясна, добави той.

За всички български жители и в персонален проект за фамилията ми искам здраве, повече вяра и по-леки и усмихнати дни през идната 2023 година, сподели още Летифов.

 

Петър Петров, " Възраждане "

 

Заместник-председателят на ПГ на „ Възраждане “ Петър Петров дефинира 2022 година като много бурна. Той уточни, че това е година, в която се е легитимира законодателната активност на " Възраждане “ както в 47-ото, по този начин и в 48-ото Народно събрание.

 

Според него миналата година не е била напълно потребна за българските жители, защото няма импортиран проектобюджет, няма и да има явно от служебното държавно управление, което слага много въпроси за 2023 година Петър Петров сложи оценка " Добър " (4) на работата на Народното събрание.

 

Като съществена задача след Нова година преди всичко Петров уточни приемането на бюджет. За страдание, бюджет не може да бъде препоръчан от различен, с изключение на от Министерския съвет, което значи да бъде формирано държавно управление, само че това може да стане единствено в случай че третият мандат бъде даден на " Възраждане “, счита депутатът. Той сподели, че в противоположен случай отиваме на нови предварителни избори, които очевидно ще бъдат в края на март, и явно приоритет ще бъде една предизборна акция, която да е ориентирана към преразпределение на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

 

За идната година Петров пожела самообладание и оптимизъм. Ще създадем всичко допустимо, тъй че да има повече вложения в страната и да спрем, доколкото можем, както емиграцията, по този начин и демографската злополука, съобщи депутатът.

 

Румен Гечев, " Българска социалистическа партия за България "

 

Понякога даваме оценки, които са свързани с оценките в учебните заведения и университетите. Макар и с леко възприятие за комизъм, само че ще ми е доста мъчно да слага като професор повече от " Добър " (4-), тъй като резултатите от работата и на Народното събрание, и на държавното управление надали ще зарадват българите, разяснява Румен Гечев от левицата в равносметка на отиващата си година.

 

Политически несъгласия, партиен нарцисизъм - всичко това води до неприемането на закони, от които имат потребност българите, компаниите и семействата, закъснение по стратегии на  Европейската комисия, неусвояване на европейски средства и оставане на последно място в класацията на Европа по витален стандарт, по приходи на човек от популацията, по покупателна дарба, уточни той. Гечев разяснява и политическата неустойчивост в страната. Той уточни, че партийният нарцисизъм не може да бъде преодолян и в Народното събрание към момента не могат да намерят общ език, само че изрази вяра, че ще могат да вземат " поправителния изпит ".

 

След Нова година приоритет номер 1 ще бъде сформиране на държавно управление, защото, в случай че не се сформира постоянен кабинет, това беше обяснено - последствията ще бъдат тежки, политически и стопански, и най-лошото е, че новите избори - споделям мнението на специалисти, социолози, политолози, политици и сътрудници - едва ли ще трансформират политическия ландшафт на България и можем да влезем в цикъл от избори, в каквито и Италия не е влизала, счита Гечев. За идната година той си пожела здраве, а за страната - успокоение и да не бъде въвлечена във боен спор.

 

Атанас Атанасов, " Демократична България "

 

През тази година, за жалост, по сложни аргументи българската парламентарна република буксува, съгласно заместник-председателя на Народното събрание, съпредседател на " Демократична България " (ДБ) и ръководител на ДСБ Атанас Атанасов. Имаше основано държавно управление, което оцеля 6-7 месеца - то беше свалено, последваха нови избори, които в някакъв смисъл дадоха преимущество на реставраторските сили в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи, уточни той. Тяхната задача е, счита политикът, колкото се може по-дълго тази политическа неустойчивост да съществува, защото ГЕРБ, със скритата поддръжка през тези години на Движение за права и свободи, управляваха и имат интерес от продължителна политическа неустойчивост, на фона на която да изясняват какъв брой сполучливо са управлявали и надлежно да бъдат замитани следите на всички тези корупционни кавги, които доведоха до митинги и до опит на реформаторските сили да потърсят смяна в страната.

 

С това се характеризира политическата 2022 година и, за жалост, съумяват да задържат тази политическа неустойчивост, заключи Атанасов. Той не се ангажира с прогноза по какъв начин ще се развият нещата през идната година, само че означи, че и в двата разновидността – съставяне на държавно управление или следващи парламентарни избори, мъчно ще се откри трайно успокоение в страната. 

 

Иначе, след последните избори, особено тук, в Народното събрание, властта беше овладяна от ГЕРБ и Движение за права и свободи, те диктуват дневния ред и вкарват тематики, от които имат интерес, търсят изчистване на облика си през тематики, които групират напълно естествено евроатлантически болшинства, тъй като фантазията на Борисов е да се " изпере " през някакво съдействие с демократичните сили, добави съпредседателят на Демократична България.

 

Атанасов счита, че политическата рецесия у нас би могла да се " развърже " след локалните избори. Всички старания на настоящето политическо статукво в локалната власт, доминирано от ГЕРБ и Движение за права и свободи, поставя старания да замете следите от предходното ръководство, да резервира колкото се може повече позиции в локалната власт, уточни той. И беше безапелационен, че реформаторските сили би трябвало да си слагат за цел да извърнат тази наклонност.

 

Стефан Янев, " Български напредък "

 

Трудно ми е с няколко фрази да обобщя цялата година, разяснява ръководителят на ПГ на " Български напредък " Стефан Янев. По думите му 2022 година е година на война, на политическо опълчване, на голям брой рецесии, проблеми с силата, компликации за стопанската система и инфлация. Янев посочи, че решението на проблемите би трябвало да става с разговор, с търсене на единодушие в името на българските жители и в името на някакъв тип предвидимост и предсказуемост в всекидневието на всеки един от нас. В последна сметка, това става с предложение и осъществяване на устойчиви решения, уточни Янев.

 

Не бих дал оценка на един парламент, който е почнал да работи преди два месеца, съобщи той и добави, че нормално оценките се дават в края на мандата.

 

По думите му най-важният приоритет е да бъдат в положение партиите да намерят нужните механизъм и единодушие да излъчат държавно управление, което да взема решение рецесиите и устойчивите проблеми, които вълнуват българските жители. Пожелавам да бъдем мъдри, смирени, да търсим единодушие, разговор и взаимоотношение, разяснява Янев.

 

Източник Българска телеграфна агенция

(По материала работиха Теодора Цанева, Никол Николова, Десислава Антова и Нелли Желева.)

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР