Вотът, спечелен с малко мнозинство, слага край на политическата безизходица,

...
Вотът, спечелен с малко мнозинство, слага край на политическата безизходица,
Коментари Харесай

Преизбраха Педро Санчес за премиер на Испания

Вотът, извоюван с малко болшинство, поставя завършек на политическата невъзможност, зародила след парламентарните избори през юли. Тогава не беше излъчен еднопосочен победител, съобщи Българска национална телевизия.

Кандидатурата на Санчес завоюва откакто неговата Социалистическа партия подписа съглашения за поддръжка с няколко районни политически обединения, в това число с каталунските сепаратисти.

Срещу гласовете си те получиха заричане за прошка - сделка, която провокира всеобщи митинги в цяла Испания.

Кандидатурата на Санчес беше подкрепена с 179 гласа, 171 гласоподаваха " срещу ", въздържали се нямаше. Срещу оставането му на премиерския пост гласоподаваха депутатите от консервативната Народна партия, крайнодясната Мокс и единствения представител на Наварския национален съюз. Очаквано гласовете за Санчес пристигнаха от социалистите, крайната левица, каталунските сепаратистки партии, представителите от Страната на баските, Галисия и Канарската коалиция.

Много испанци не одобряват закона за прошка на каталунските сепаратисти, импортиран в Народното събрание в понеделник. Текстът оневинява политици и деятели, взели участие в опита за отделяна на Каталуния от Испания, в това число с противозаконен референдум през 2017-та. След днешния избор в поддръжка на Санчес стачкуващи пред Народното събрание шумно показаха своето противоречие. Консервативната Народна партия получи най-вече депутати на изборите през юли, само че не можа да сформира държавно управление. Нейният водач Алберто Нунес Фейхо въпреки всичко поздрави Санчес след вота, до момента в който крайнодесният водач Сантиаго Абаскал напусна залата. Фейхо упреква Санчес, че със закона за амнистията уронва демокрацията и прикани за всеобщи митинги на 18 ноември.

Санчес отбрани амнистията с аргумента, че това ще помогне на страната " да обърне страницата на предишното ".

Актът на опрощение към стотици хора, участващи в настояването за районна самостоятелност, е нужен за поощряване на " разговора, разбирателството и прошката, твърди новият остарял министър председател на Испания.

Европейската национална партия заяви, че Европарламентът е одобрил нейно искане за спор другата седмица по въпроса дали амнистията заплашва независимостта на правосъдната система в Испания .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР