Вотът на недоверие, който БСП, ДПС и Воля смятат да

...
Вотът на недоверие, който БСП, ДПС и Воля смятат да
Коментари Харесай

Главчев: Вотът на недоверие няма шанс


Вотът на съмнение, който Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля " считат да внесат, няма късмет да мине. Такова мнение изрази предсдедателят на Народното събрание Димитър Главчев. Макар към момента да не е ясно каква ще бъде тематиката на вота на съмнение, той е безапелационен, че болшинството в националното заседание е устойчиво и предлагането за събаряне на държавното управление ще бъде отхвърлено.

" Ще бъде отритнат вотът на съмнение. Не знаем още каква ще е тематиката му. Наистина първоначално споделиха корупция, която тематика малко не приляга на Българска социалистическа партия. Защото в предходното 43-то Народно заседание обсъждахме още веднъж приемане на антикорупционния закон, само от ГЕРБ, Реформаторския блок и патриотите го подкрепихме на първо четене. Подозирам, че още веднъж сътрудниците от " Българска социалистическа партия за България " няма да бъдат зад този антикорупционен закон и то само по повода, че не е задоволено настояването им кой да назначава ръководителя на органа, който ще се занимава с това. И другото искане, че би трябвало да има проверяващи функционалности този орган. И двете неща са в несъгласие с настоящото законодателство ", разяснява Главчев пред Българска национална телевизия.

Отново пред националната телевизия депутатът от Българска социалистическа партия Станислав Владимиров сподели, че е допустимо вотът да бъде по тематиката опазване на здравето и той ще е един тест за всички партии, които се дефинират за съпротива. От думите му стана ясно обаче, че към този момент остава концепцията по всяка възможност поисканият избор на съмнение да бъде по тематиката за корупцията. Не е изключено обаче тематиката да се концентрира върху няколко бранша.

" Темата за корупция е най-голямото предизвикателство, тъй като няма нито едно проучване, в което България да не се показва като най-корумпираната страна в Европейски Съюз. Трябва да създадем един сериозен спор, а не да с прехвърляме обвинявания ", сподели Владимиров.

Според него ръководещото болшинство и ГЕРБ би трябвало да дават отговор за всяко равнище, в което не се оправят. Червеният народен представител сподели, че без промени скоро отново ще има промяна в здравния бранш, тъй като до момента в който не се получи една голяма политическа поддръжка за смяна на целия модел на опазването на здравето, министрите ще си отиват и то не по най-хубавия метод. " Докато не извадим пазарните взаимоотношения в опазването на здравето, нищо положително не ни чака. ", сподели още Владимиров.

От Движение за права и свободи още веднъж подтвърдиха, че ще поддържат вота на съмнение към кабинета, който приготвя Българска социалистическа партия. Според заместник-председателя на Народното събрание Нигяр Джафер тази седмица управлението на партията й ще разиска тематиката на вота. Според нея секторите " Сигурност " и " Здравеопазване " постоянно " плачат за избор на съмнение ".

Депутатът от Движение за права и свободи сподели още, че оставката на Николай Петров задълбочава още повече безизходицата в здравния бранш и единствено един човек в страната знае кой ще е бъдещият министър. А съгласно Джафер е допустимо той да не е здравно лице.

Тя разкритикува съществено както политиката на ръководещите във връзка с здравния бранш, по този начин и проектобюджетът за 2018 година, който следва Народното събрание да одобри. " Няма по какъв начин да има последователност, когато министрите се сменят на 6-7 месеца и всеки идващ отхвърля предходния. Това е бюджет, с който ръководещите се пробват да си обезпечат повече успокоение. Нито пациентите ще получат по-качествено опазване на здравето, нито работещите ще получат по-добро възнаграждение, тъй като това е бюджет на отсрочената промяна ", сподели Джафер. По думите й рано или късно би трябвало да има електронно опазване на здравето, тъй като това е един от методите за надзор на здравната система и в противоположен случай ще приказваме, че нито една система не работи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР