Вотът на 14 ноември се отличи с поредни и показа,

...
Вотът на 14 ноември се отличи с поредни и показа,
Коментари Харесай

Какви са възможните сценарии за бъдещ кабинет - говорят експертите

Вотът на 14 ноември се отличи с следващи и сподели, че българите всеобщо не дават доверието си на каквито и да било политически обединения. Сега всички партии и обединения, които влязоха в новия парламент, приказват за опциите за сформиране на постоянно държавно управление.

Мисията обаче по никакъв начин не наподобява лесна при обрисувалото се систематизиране на силите, което ненапълно е под въпрос до окончателното броене на протоколите. Все отново, може да се очертаят някои вероятни сюжета. За задачата за допита до разнообразни специалисти, които да дадат своите отзиви по въпроса.



Димитър Ганев - лекар по политология и съосновател на „ Тренд "

Математически има доста благоприятни условия за коалиция, само че политически вероятната е единствено една – спечелилият „ Продължаваме промяната “ има законното съображение да опита да сформира кабинет. Те дадоха ясна поръчка, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи, а всички други варианти са отворени. Към тях бих добавил и " Възраждане " като неосъществим съдружен сътрудник, освен тъй като от " Политическа партия " няма да желаят коалиция с тях, а и тъй като " Възраждане " няма да го желае.

Когато изключим ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", остава единствено една опция. И тя е доста комплицирани договаряния сред четири обединения. Имам поради " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия. Тези четири партии вършат болшинство със постоянна поддръжка от над 130 мандата. Това е единствената опция. Няма по какъв начин да има коалиция без някоя от тези четири партии. Задължително би трябвало да вземат участие и четиримата артиста.

По-скоро чакам да се случи тази коалиция, тъй като нямат доста благоприятни условия за маневриране. Четвърти избори биха била пагубни за огромна част от партиите, които изброих. Но сигурно договарянията ще бъдат доста сложни. Не изключвам опцията и подобен кабинет въобще да не се реализира, уточни още Ганев пред.
Най-добре е социолозите да си изядат дипломите
Изборните резултати изцяло опровергаха социологическите изследвания. Почти няма организация, която да е дала прогноза, близка до цифрите от...



Проф. Антоанета Христова - началник на департамент " Психология " в Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките

От математическа позиция вероятната коалиция е " Продължаваме промяната ", " ИТН ", " Българска социалистическа партия " и " Демократична България ". Истината обаче е, че в политиката обединенията не са математически. Те се водят преди всичко от ползи и на второ място от вероятни действителности, съобщи пред Христова.

Интересът на обособените партии сега е да одобряват бюджет, защото това е, което в този момент следва. Темата за бюджета може да даде оправдание за какво избрани политически партии се събират без да са намерили общи политики. За тази цел Народното събрание и комисиите би трябвало да се конституират и да проработят.

Извън този директен интерес, партиите би трябвало да покажат подготвеност да създадат обединения, тъй като техните гласоподаватели чакат това от тях. И това в случай, че на нито една от тях не й се работи с другата. Събитията от през днешния ден с подадените оставки в Демократична България и в Българска социалистическа партия, подсказват още един път за тежкия удар, който претърпяват двете партии от Политическа партия " Продължаваме промяната " и от Румен Радев. Подобно оскърбление не е основа за подаване на ръка.
Димитър Ганев: Управление без " Продължаваме промяната " е невероятно
" Няма по какъв начин да има ръководство без „ Продължаваме промяната “, те са в някакъв смисъл kingmaker-а на този избор, както „ Има...

Същото се отнася и за " Има Такъв Народ ". Всички тези неща не предвещават дълъг живот на сходна коалиция, само че ползата им е официално да показват най-малко подготвеност. Затова чакам да създадат коалиция или държавно управление на малцинството за малко, след което към февруари-март да се разтрогнат.

Причината е, че ще са събрали политически субекти, които имат диаметрално противоположно мнение по съществени цели. Например, по въпроса за Македония, за Истанбулската спогодба, ръководството на финансите, вземането на огромни заеми, финансирането на обществени политики и така нататък



Атанас Радев - политолог

Тази година за трети път избираме народни представители и три пъти имаме разнообразни спечелили на изборите. Това приказва за висока електорална волатилност, от която следва неустойчивост в партийната система. С други думи този знак мери смяна във самостоятелния глас на българските жители за партиите в два поредни избора. При обработени 75 % от протоколите, „ Продължаваме промяната “ резервира своята преднина, като има разлика с към 60 хиляди гласа спрямо втората политическа мощ – ГЕРБ.
ЦИК разгласи рекордно ниска изборна интензивност
  Общо към сегашния миг в цялата страна 55 устройства за машинно гласоподаване са прекратили работата си. Това разгласи заместител...

До сряда се чакат финалните данни от които, ще можем да създадем и точните прогнози. Днес оптимално бързо, защото има значими въпроси, които би трябвало да бъдат позволени. Като един от най-важните въпроси е законът за държавния бюджет. Но, с цел да бъде признат този закон имаме потребност от ръководещо болшинство, което да има стратегии и цели, които да бъдат изразени точно в закона за държавния бюджет – изразител на действителните планове на болшинството.

Към момента умерено стъпваме на хипотезата, че първият мандат за сформиране на кабинет ще бъде връчен на " Продължаваме промяната ", само че с тази спогодба, че президента може да забави връчването на първия мандат. Не инцидентно, започнах доскоро с изказването от през днешния ден на президента, защото той очерта рамките на дейностите си през идната седмица. Идеята е по-скоро да стартира работа Народното събрание, с цел да могат партиите да стартират диалози преди започването на процедурата за кабинет. Ако изходим от пропрезидентската и пропротестна линия, можем да кажем, че се пресичат в полето на " Продължаваме промяната ", изясни пред Радев.

Като техни естествени сътрудници можем да посочим Демократична България, въпреки това отношението към президента е спойващ детайл и с Българска социалистическа партия. Заявките на Демократична България преди изборите са, че ще поддържат кабинет, в случай че не е с мандат на Българска социалистическа партия. Приемайки, че " Продължаваме промяната " ще бъдат лепилото сред социалистите и демократите, то обаче математиката не излиза. Умишлено в разбора си слагам Има Такъв Народ, защото държанието им е двойнствено и уклончиво, изказванията и дейностите на групировката не приказват за положително отношение към Харвардската лига.

В този ред на мисли, имаме политически индивид, който е декларирал, че ще търси разговор сред партиите и ще гради мостове. Ако си представим, че договарянията с Има Такъв Народ пропаднат, то във фокуса на вниманието ни е националистическата групировка Възраждане. Тук въпросът е обаче, дали ще има съответен разговор поради настояванията на Костадин Костадинов за отпадането на ограниченията от през вчерашния ден. В резюме можем да кажем, че ще забележим и смяна в държанието на президента Радев, защото той ще бъде по-свободен в дейностите си, поради успеха му или възможната загуба.

По материала работи: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР