Volvo навлиза в бизнеса с миниванове на фона на популярността

...
Volvo навлиза в бизнеса с миниванове на фона на популярността
Коментари Харесай

Минивановете се завръщат. Питайте Волво, които пък са питали Zeekr преди това. Те пък са гледали от Лексус

Volvo навлиза в бизнеса с миниванове на фона на известността на SUV-тата на актуалния пазар. Изцяло новият модел ще бъде пуснат на пазара на 12 ноември 2023 година Новите изображения демонстрират единствено обособени дизайнерски детайли от минивана.


От една страна, предният похлупак е с осветено лого на марката върху нещо, което наподобява като хромирана решетка. Макар че EM90 не споделя същата предна част без решетка като EX90 и EX30, това може да се изясни с информацията, че моделът може да се базира на Zeekr 009. 

Той се отличава с нападателен дизайн на хромираната радиаторна решетка, само че можем да чакаме, че Volvo ще я “пообере ” малко за личния си миниван.

Както Volvo, по този начин и Zeekr са под шапката на китайския авто производител Geely, откъдето идва и взаимното създаване на напълно електрическия миниван.

Въпреки че друго изображение демонстрира, че EM90 ще употребява друг комплект задни светлини от 009. Първият получава Т-образен клъстер, до момента в който вторият – детайл по цялата ширина.

Последният подробност, който можем да видим на новите изображения, е дизайнът на колелата, напомнящ на тези във Volvo EX30. По този метод EM90 може да се базира на световен модел, само че въпреки всичко можем да чакаме напълно новият модел да наподобява изрично като Volvo.

При появяването на новия EM90 през ноември напълно електрическият миниван ще се предлага единствено в Китай. Автомобилният производител обаче увери, че ще изследва опцията за стартирането му и на други пазари. Ако EM90 си проправи път в Щатите, моделът ще се причисли към такива като Toyota Sienna и Chrysler Pacifica на пазара на дребни миниванове.

Завръщането на минивана е изцяло логично 

Volvo навлиза в областта на MPV с EM90 и не се учудвайте, в случай че още марки го последват с усъвършенстването на самостоятелните технологии

След като години наред миниванът беше изтласкван в сянката на SUV колите, наподобява, че той се завръща. Lexus се показа своя LM по-рано тази година, а от известно време всички сме луди по ID.Buzz на VW. И за нас това завръщане на MPV е изцяло разумно.

Не е като минивановете да са изчезнали изцяло. В Съединени американски щати към този момент повече от 25 години се подвизават митове в сегмента като Honda Odyssey и Toyota Sienna, макар че MPV колите са все по-малко публикувани както там, по този начин и в Европа, където в миналото бяха доста известни. 

Но новото в тази нова вълна от миниванове, от налични модели като новия Ford Tourneo Courier до по-скъпи първокласни разновидности като Lexus LM и Volvo EM90, е, че те се оферират на пазара като коли от висок сегмент. Което може да е типично китайски тренд, който в този момент става световен.

По принцип MPV колите наподобяват още веднъж готини по метод, по който не са били най-малко от 20, а евентуално и от 40 години.

Тази наклонност единствено ще продължи през идващите години с усъвършенстването на самостоятелните технологии. През последните две десетилетия маркетинговото обръщение на съвсем всички автомобилни производители беше какъв брой „ спортни “ са техните коли – позиция, която не беше от особена изгода за множеството водачи, които не са запалянковци. 

Благодарение на остъкляване с дребна повърхност, покриви, наподобяващи купета (дори при SUV! модели), твърдото окачване и огромните колела, колите се ръководят по-зле и се усещат по-клаустрофобични, в сравнение с биха могли да бъдат – може би добре за някои коли за запалянковци, само че надали е идеално за хипотетично практични фамилни коли. 

Но това сигурно ще се промени, когато новите технологии ни разрешат да стартираме да делегираме повече отговорности на автомобила по време на скучните многочасови пътувания по автомагистралата и стартираме да гледаме на пътуването по пътищата в друга светлина.

Volvo загатна за тези нови връзки сред автомобила и „ водача “ с тийзър акцията на EM90 тази седмица, като ни помоли да си „ представим движещо се пространство, където можете да бъдете просто себе си. Място, където можете да си говорите с обичаните хора, да творите, да релаксирате, да работите или просто да медитирате. “ 

Той разказва интериора на EM90 като „ скандинавска всекидневна в придвижване “ и сформира видеоклип, в който същински скандинавски салон се трансформира в кабината на EM, с цел да ни покаже какво значи това.

Със своите равни подове, гъвкави седалки и високи прозорци, които заливат салона със светлина, актуалните пионери на MPV като Plymouth Voyager и Renault Espace от 80-те години ни демонстрираха какъв брой компромисна е опаковката на елементарните коли и какъв брой по-добре минивановете подхождат на фамилии и хора с деен метод на живот. 

Някъде по това време ние изгубихме това от взор. Макар че някои SUV коли са в действителност практични, множеството от тях са надалеч по-малко пространствено ефикасни и гъвкави от MPV с сходни размери. 

Но ние ги купуваме, тъй като наподобяват по-мачистки или считаме, че с помощта на тях не приличаме на “soccer mom ”.

Може би сме в развой на припомняне на това какъв брой страхотни могат да бъдат минивановете, до момента в който преосмисляме метода, по който ще използваме колите през идващите 10-20 години.

Въпросът е дали Renault, компанията, която десетилетия наред постановяваше концепцията за MPV, ще си спомни за това? Най-новият Espace на автомобилния производител е просто следващият „ me-too “ SUV и бледа сянка на новаторския оригинал от 80-те години на предишния век.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР