Вокалистът на украинска рокгрупа Святослав Вакарчук заяви днес, че ще

...
Вокалистът на украинска рокгрупа Святослав Вакарчук заяви днес, че ще
Коментари Харесай

Рокаждия напира за украинския парламент

Вокалистът на украинска рокгрупа Святослав Вакарчук съобщи през днешния ден, че ще основе политическа партия за идните парламентарни избори, тъй като на обществеността й е пристигнало до гуша от корупцията и желае нови лица в политиката, съобщи Ройтерс.

Корупцията, влошаващият се витален стандарт и господството на старите политически сили понижиха доверието към държавното управление на Владимир Гройсман до единствено 9 %, най-ниския рейтинг в света, сподели изследване на Галъп от март. Парламентарните избори би трябвало да се произведат в края на октомври, шест месеца след президентските, в които новодошлият в политиката комедиен артист Володимир Зеленски победи досегашния президент Петро Порошенко.

Четиридесет и четиригодишният Вакарчук бе считан също за евентуален кандидат за президентския пост, само че два месеца преди изборите той се отхвърли да взе участие в тях, като сподели, че не се интересува от поста на президент, а от същинските промени в Украйна.

"Ние от партията "Глас " отиваме в Народното събрание, с цел да разрушим остарялата политика и с цел да изградим нова политика, която ще ни донесе същинска смяна ", сподели Вакарчук пред последователи в центъра на Киев. "Парламентът се е трансформирал в отровно тресавище, което засмуква бъдещето ни. Трябва да променим това ", добави той. Вакарчук сподели, че партията му ще поддържа европейската и евроатлантическата интеграция и свободния пазар и ще се бори с корупцията и въздействието на олигарсите. Активен покровител на Оранжевата гражданска война през 2004 година, Вакарчук стана народен представител през 2007 година, само че се отдръпна от политиката година по-късно, напомня Ройтерс.

Социологическо изследване през април сподели, че възможна политическа партия на Вакарчук би получила по-малко от 1 % поддръжка от гласоподавателите. Но съгласно анализатори неговата нова партия може да успее да прескочи 5-процентния избирателен предел. "Обществото желае нови лица в политиката и нови политици ", сподели Володимир Фесенко от мозъчния концерн "Пента ". "Той има шансове и висок персонален рейтинг, а до наскоро в действителност бе вторият най-популярен човек в Украйна след Зеленски ", сподели анализаторът, без да посочва източници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР