Президентът на Китай Си Дзинпин е на официално посещение в

...
Президентът на Китай Си Дзинпин е на официално посещение в
Коментари Харесай

Вучич посреща Си Дзинпин със сръбска музика и вино

Президентът на Китай Си Дзинпин е на публично посещаване в прилежаща Сърбия през днешния ден и на следващия ден.

Той стартира петдневната си обиколка във Франция на 5 май. Днес идва в Белград, а по-късно ще посети Будапеща.

Мерките за сигурност в сръбската столица са доста строги. Делегацията на Си Дзинпин ще бъде охранявана от 3400 служители на реда. Президентът ще бъде посрещнат от сръбски изтребители МиГ-29, които ще последват самолета му от границата, а армия на сръбската войска ще бъде строена в негова чест на летището в столицата.

Белград е посипан със стотици китайски флагове. Пред Двореца на Сърбия ще бъде проведено тържествено посрещане на китайската делегация, наброяваща 400 души. Предвиден е празничен обяд, като китайският президент ще има опция да опита сръбски ястия и виновност. Ще се организира и музикална стратегия на сръбски и китайски език, която ще приключи с песента „ Това е Сърбия “, заяви вестник " Политика ".

В навечерието на визитата, сръбският държавен глава Александър Вучич съобщи пред китайската държавна телевизия, че Китай е " най-хубавият вероятен сътрудник " на Сърбия. Вучич сподели, че Си Дзинпин е един от най-важните международни водачи и откровен другар на Сърбия, като помоли всички жители да го посрещнат в " прелестна и гостоприемна " атмосфера. Очаква се да бъдат подписани 30 двустранни съглашения.

За финален път Си беше в Белград през 2016 година - първата аудиенция на китайски държавен глава в страната след 32 години. По този мотив беше подписана Декларацията за стратегическо партньорство. Вучич се срещна със Си през октомври предходната година в Пекин по време на третия конгрес " Един пояс, веднъж ". Двете страни подписаха 18 съглашения, в това число съглашението за свободна търговия сред Сърбия и Китай, което скоро би трябвало да влезе в действие.

Търговията сред двете страни пораства от година на година. През 2023 година тя възлиза на 5,6 милиарда евро и Китай стана вторият търговски сътрудник на Сърбия.

Най-големите сръбски експортьори през предходната година са били три китайски компании, Ziđa Mining е изнесла артикули за 1,15 милиарда евро, Ziđa Koper е на второ място със 746,3 милиона, а притежателят на железарския цех в Смедерево HBIS Group е изнесъл артикули за 549,1 милиона евро. Китайски компании вземат участие в десетки инфраструктурни планове в превоза и енергетиката.

На 6 май Си Дзинпин посети Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Президентът на Китай е придружаван от брачната половинка си Пън Лиюан. В делегацията е също външният министър Ван Йи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР