Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ ще представят днес своя нов

...
Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ ще представят днес своя нов
Коментари Харесай

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

Военновъздушните сили (ВВС) на Съединени американски щати ще показват през днешния ден своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 " Рейдър ", който може да носи нуклеарни и стандартни оръжия и е планиран да може да лети без екипаж на борда, съобщи Агенция Франс Прес.

Стратегическият бомбардировач Б-21 - който е на път да коства към 700 милиона $ за един аероплан и е първият нов американски бомбардировач от десетилетия - последователно ще размени самолетите Б-1 и Б-2, които за първи път летяха по време на Студената война.

" Б-21 ще бъде " гръбнакът " на нашите бъдещи военовъздушни сили. Той ще има обсег, достъп и потребен товар, с цел да проникне в най-наситената със закани среда и да държи в риск всяка цел по света ", сподели говорителката на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Ан Стефанек пред Агенция Франс Прес.

Тя заяви още, че първият полет на Б-21 се чака да се реализира идната година, а военновъздушните сили възнамеряват да закупят най-малко 100 броя от самолетите.

Производителят " Нортроп Груман " (Northrop Grumman) разгласи, че шест от самолетите сега са в разнообразни стадии на сглобяване и тестване в завода в Палмдейл, Калифорния, където ще бъде показан бомбардировачът.

Много параметри на самолета се пазят в загадка, само че той би трябвало да има обилни усъвършенствания по отношение на съществуващите бомбардировачи в американския въздушен флот.

Сред новите благоприятни условия, предлагани от Б-21, е капацитетът за полет без екипаж. Стефанек прецизира, че самолетът " обезпечава тази опция, само че не е взето решение да лети без екипаж ".

С опция да се развива

Самолетът също по този начин разполага с " отворена архитектура ", която е предопределена да разреши по-лесни и по-бързи надстройки.

" Б-21 е доста по-фантастичен от своите прародители - в действителност съвременен. Освен дуалните му качества (за разлика от Б-2), което значи, че може да изстрелва ракети с нуклеарна или стандартна бойна глава, той може да изстрелва ракети с огромен и дребен обхват ", обядснява Ейми Нелсън, помощник в мозъчния концерн " Брукинкгс инститюшън " (Brookings Institution).

Подобно на бойните самолети Ф-22 и Ф-35, Б-21 е построен по стелт технология, която минимизира " видимостта " на самолета, както посредством неговата форма, по този начин и посредством материалите, от които е конструиран, което го прави по-труден за разкриване от съперника.

Технологията съществува от десетилетия, само че " Нортроп Груман " сподели, че самолетът е " стелт от идващото потомство " и в него са употребявани " нови индустриални техники и материали ".

Прозвището " Рейдър " (Raider) в името на самолета е в чест на американския бомбардировъчен рейд над Токио през 1942 година, воден от подполковник Джеймс Дулитъл - първият американски удар против Япония след изненадващата офанзива против Пърл Харбър миналата година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР