Военновъздушните сили са прeхванали и приземили малък самолет-нарушител Cessna-150, съобщиха

...
Военновъздушните сили са прeхванали и приземили малък самолет-нарушител Cessna-150, съобщиха
Коментари Харесай

Изтребител МиГ-29 приземи самолет, нарушил въздушното пространство на България

Военновъздушните сили са прeхванали и приземили дребен самолет-нарушител Cessna-150, оповестиха от Министерството на защитата.

Самолетът е локализиран от наземните средства за противовъздушна защита в региона на град Свищов, на височина 600 метра, към 20 минути преди 18:00 ч. Установено е, че е навлязъл в задействана краткотрайно резервирана зона без полетен проект и без включено устройство за връзка с наземните радари.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза „ Граф Игнатиево “, като лидерът на дежурната двойка e изхвърчал в 17:53 ч. в сряда. Самолетът-нарушител е прехванат и съпроводен е до плевенското летище „ Бохот “.

"Самолетът е летял умерено. Не се е опитвал да се измъкне. Не е имало каквито и да е опити за саботиране на нашата задача във въздуха “, заяви бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на авиобазата в Граф Игнатиево пред Би Ти Ви.

Собственикът на летище „ Боход “ дефинира обстановката като „ смехотворна “. Пред Би Ти Ви той сподели, че самолетът е образователен и по предписание се движи на тази височина без да е задължен да включва транспондер.

Това е втори случай за към месец, в който българската бойна авиация е вдигната под паника. В началото на юни дребен аероплан „ Бийчкрафт “ без утвърден летателен проект мина през няколко страни и кацна в България. Все още няма информация каква е била задачата на полета, нито какво и кого е превозвал.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР