Военновъздушните сили на Нидерландия планират да изпратят в България през

...
Военновъздушните сили на Нидерландия планират да изпратят в България през
Коментари Харесай

Нидерландия и Испания ще изпратят изтребители за охрана на българското въздушно пространство

Военновъздушните сили на Нидерландия възнамеряват да изпратят в България през април и май два изтребителя F-35 в поддръжка на задачата на НАТО за наблюдаване и надзор на въздушното пространство в региона на Черно море. Това стана ясно от на уеб страницата на Съюзното въздушно командване на НАТО.

България чака и изтребители от Испания , които ще вземат участие в взаимни задания за защита на българското въздушно пространство, сподели българският министър на защитата Стефан Янев в събота.

Новината идва на фона на засилващото се напрежение към до Украйна. Съединени американски щати дефинират обстановката като въведения към офанзива и водят договаряния с Москва за деескалация на напрежението дружно със съдружниците си от НАТО.
Руската военна техника, която се настани на границата с Украйна В навечението на следващото посещаване на държания секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Европа, сателитни фотоси демонстрират голямото скупчване на съветски войски край границата с Украйна. Техните учения наподобяват като прелюдие към инвазия.
“Всички старания са ориентирани към деескалация на обстановката посредством разговор и дипломация. В последна сметка това е в полза на всички участващи страни. Същевременно е значимо да бъдем готови за нежелателния сюжет с неуспех на диалозите ”, е представена да споделя нидерландската министърка на защитата Кайса Олонгрен в известието на въздушното командване на НАТО.

По-рано стана ясно, че Испания обмисля опцията да изпрати изтребители от своите военновъздушните сили в България. Испанската министърка на защитата Маргарита Роблес удостовери това.

“Обмисляме и опцията за изпращане на самолети в България. Такива, каквито има в Испания и в Литва ”, сподели тя. “При всички случаи би трябвало да се търси изкусен метод и да има деескалация на напрежението ”, добави Роблес.

Българският министър на защитата Стефан Янев удостовери, че се чакат изтребители от двете страни за осъществяване на взаимни задания по защита на българското въздушно пространство.

“Това са подобен вид самолети, които ще извършват задания по защита на българското небе ”, сподели Янев пред публицисти в събота.

“Такъв вид учения и тренировки е имало и в предишното. Става въпрос за изтребители, с каквито България не разполага. Испанският контингент ще пристигна с изтребители Eurofighter Typhoon, а холандския контингент – с изтребители F-35 ”, добави Янев.

Новините идват на фона на все по-обтегнатите връзки сред Москва и Запада поради Украйна. Русия е събрала почти 127 000 войски по границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за взаимни учения сред Москва и Минск, които съгласно Запада са предлог за военни дейности против Украйна.

Съобщението за идните задания на испански и нидерландски изтребители в България идват на фона на настояването на Русия НАТО да изтегли съюзническите войски и уреди от България и Румъния. Искането на външното министерство на Русия и от ръководещите в София и Букурещ,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР