Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес в авиобаза Граф

...
Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес в авиобаза Граф
Коментари Харесай

4 нидерландски изтребителя кацнаха в авиобаза "Граф Игнатиево"

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха през днешния ден в авиобаза " Граф Игнатиево " 4 самолета F-35. Те ще извършват задания по усилена защита на въздушното пространство взаимно с българските Военновъздушни сили до 31 май 2022 година, оповестяват от Министерството на защитата. 

Нидерландските дежурни екипажи, взаимно с българските си сътрудници, ще извършват задания по зона за дежурство във въздуха, прехват, образно опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да извършват националните си задължения по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита (NATINAMDS). Всяка една от страните ще поеме разноските за личните сили и средства, участващи в дейностите по увеличаване на въздушната защита.

Министерският съвет със свое решение от 8 март 2022 година позволи взаимното осъществяване на задания по увеличаване на защитата на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия. При осъществяване на взаимните задания по защита на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се употребяват предпочитано. Мисията е в осъществяване на ограниченията по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се извършва по проектите и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна защита (NATINAMDS).

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна групова отбранителна задача. Нейното предопределение е да подсигурява целостта и сигурността на въздушното пространство на съдружниците от Алианса.

Участието на персонален състав и техника от българските военновъздушни сили в взаимните интервенции по Air Policing потвърждава качествата на бойната авиация на България да работи интегрирано със силите на съюзническите страни за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса.

Решения за гарантиране на сигурността на съдружниците в Източна Европа бяха взети от държавните и държавни ръководители на страните-членки на срещите на върха на НАТО в Уелс през 2014 година и във Варшава през 2016 година Едно от тези решения е усилването на задачата по защита на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. Българските военновъздушни сили  са изпълнявали взаимно задания по Air Policing през 2014 година и 2016 година със сили и средства от Военновъздушни сили на Съединени американски щати,  през 2017 година - със сили и средства от Военновъздушни сили на Република Италия и през 2022 година - със сили и средства от Военновъздушни сили на Кралство Испания. От 2012 година до в този момент българските Военновъздушни сили са изпълнили и забележителен брой презгранични интервенции взаимно с Военновъздушни сили на Гърция и Румъния.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР