Военновъздушните сили на Израел са нанесли удари по два обекта

...
Военновъздушните сили на Израел са нанесли удари по два обекта
Коментари Харесай

Израел удари по ХАМАС в Газа, ликвидиран е лидер на Ислямски джихад -

Военновъздушните сили на Израел са нанесли удари по два обекта на палестинското придвижване ХАМАС в бранша Газа и са ликвидирали един от водачите на Ислямски джихад - Тайсир ал Джабари, пълководец на северния окръг на военното крило на организацията, заяви Анадолската организация.

Атаките са били против обект в югозапданата част на Газа и региона на лагера Ан-Нуйсерат в централната част на ексклава. От преслужбата на Армията за отбрана на Израел ЦАХАЛ оповестяват, че е бил погубен под земята обект за производството на ракети и завод за произвеждане на оръжие. Според версията на израелската страна, унищоженият завод е бил най-големият в бранша Газа.

Според израелските медии в петък следобяд е почнала антитерористическата интервенция с кодовото име „ На разсъмване “.

Първото известие за удари по цели в бранша Газа е в 16.15. Пет минути по-късно ЦАХАЛ разгласи изключителна обстановка в тила. Бяха спуснати специфични указания на командването на тиловите служби на Израел за жителите на регионите, граничещи с ексклава, както и за популацията на западен и централен Негев и на западната и централната част на окръга Лахиш.

В 17.00 за попадение в жилищна постройка в Газа заяви организация Сафа, която има офис наоколо. Според неофициална информация, доказана по-късно от израелските управляващи там е била щаб квартирата на Тайсир ал Джабари, „ генерала “ на Ислямски джихад, който е погубен при нападението. По същото време управленията на Ислямски джихад и Ислямското придвижване на съпротивата обявиха, че отговоността за ескалацията на спора в региона е на Израел. ХАМАС разгласи, че дружно с другите радикални фракции ще застане против Израел в този спор.

Убитият Тайсир ал Джабари е считан за правоприемник на убития от израелските сили за сигурност през 2019 година Баха Абу ал Ата. Според службите на Израел ал Джабари е подготвял терористична офанзива благодарение на ракетна система северната част на Газа. Ръководителят на терористичната организация Ислямски джихад Зиад ал Нахла заплаши с ответен ракетен удар в идващите часове.

Новата ескалация в бранша Газа е провокирана от ареста на един от водачите на Ислямския джихад Басам ал Саади. Израелските военни го арестуваха в нощта на 2 август в Дженин. Според разузнаването от Ислямски джихад се готвели да отмъстят за този арест. На 4 август Ислямски джихад показа на Израел три условия, при които организацията би била готовада анулира проектите си за възмездие: преустановяване на арестите на Западния бряг (особено в Дженин), освобождението на Басам ал Саади и освобождението от ареста на Халил Ауад, гражданин на село покрай Хеброн и деятел на Ислямския джихад, който разгласи гладна стачка преди повече от 140 дни. Най-важно за джихадистите било последното искане. Израел е отхвърлил и трите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР