Военновъздушните сили на България празнуват днес. На 16 октомври преди

...
Военновъздушните сили на България празнуват днес. На 16 октомври преди
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Музея на авиацията в Пловдив заради празника на ВВС

Военновъздушните сили на България честват през днешния ден. На 16 октомври преди 109 години българските водачи Радул Милков и Продан Таракчиев правят първия военен полет в историята освен на нашата, само че и на eвропейската авиация.

За празника Музеят на авиацията в Пловдив посрещна гости с вход свободен.

Любители като фотографа Владимир Касабов са идвали десетки пъти в Музея на авиацията, само че всякога научават нови фрагменти от историята на експонатите. Владимир особено води сина си пред немския хидроплан Арадо, който за първи път вижда след реставрацията.

" Това е може би едно от два или три в света има такива останали. Това от варненското езеро е извадено преди доста време и беше в неприятно положение ", изясни Владимир.

За Кристиана най-вълнуваща е документалната галерия, която наблюдава историята на авиационните подразделения на българските военно-въздушните сили, тъй като на фрагментите търси татко си – капитан Дачев.

" Той лети на Кугар, само че те са нататък в базата. Тати е идвал в учебно заведение да споделя, правил е представяния за него, показвал е фотоси ", споделя тя.

Изложбата наблюдава и развиването на българската военна авиация.

" В фотоси, в документи и с пояснителни текстове сме разказали основаването на тези бази, показали сме командирите и също по този начин машините, на които те са летяли и не престават да летят до наши дни ", споделя Рада Банялиева – шеф на Музея на авиацията

Като част от програмата беше показан филм, отдаден на майор Чудомир Топлодолски - един летците герои, защитавали небето над България по време на бомбардировките от Втората международна война.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР