Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти

...
Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти
Коментари Харесай

Военното министерство вади 400 млн. лв. за радари

Военното министерство е задвижило един от най-големите и незабавни планове от модернизацията на армията – закупуването на 3D радари, чиято обща цена се чака да доближи 400 млн. лв.. Министерството ще желае планът да бъде сбъднат от български компании, като към този момент са извършени сондажи с бизнеса, оповестява "Медиапул ".
Проектът е предпочитан от дълго време, само че до момента по този начин и не бе задвижен съществено. Опасността от пропуски в радарното поле и затруднената защита на въздушното ни пространство обаче очевидно го е придвижило напред.
Пред ведомственото издание "Българска войска " полковник Любомир Тенчев, който е шеф на Базата за командване, ръководство и наблюдаване (БКУН), заяви, че към този момент е направен планът за капиталов разход (ПИР). Цената ще е към 300-400 млн. лв.. Като упоритостта е те да бъдат признати на въоръжение през 2023–2024 година
Предвижда се да бъдат пет радара за далечно разкриване и два за близко. Придобиването им е обвързвано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се чакат да са на въоръжение през 2024 година.
Към момента обаче не е ясна финансовата рамка на плана.
България към този момент закупи 8 нови изтребители F-16 Block 70 за над 2 милиарда лв. и е на път да завърши плановете за бронирани машини и два патрулни кораба за общо към 2.5 милиарда лв..
Основното въоръжение обаче продължава да е руско и се нуждае от сложна и скъпа поддръжка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР