Военното контраразузнаване на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е

...
Военното контраразузнаване на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е
Коментари Харесай

Задържан руски агент в Харкив, разузнавал позиции на Украинските сили за отбрана

Военното контраразузнаване на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е задържало съветски сътрудник в град Харкив, който разузнавал позициите на Украинските сили за защита и се опитвал да помогне на нашествениците в подготовката на нови удари в района, съобщи Укринформ, базирайки се на ССУ, представено от Българска телеграфна агенция.

Задържаният е 37-годишен локален гражданин. Руската Федерална работа за сигурност (ФСС) го е вербувала в Русия, където той избягал при започване на пълномащабната война, защото брачната половинка му живеела там.

Установено е, че по разпореждане на офицера от ФСС Евгений Коняхин, сътрудникът е върнал в Харков през март 2023 година през трети страни и по-късно почнал да извършва задания за врага.

Основните цели на нашествениците били военни полигони, на които се образоват бранителите на Украйна.

Арестуваният е правил разследващи задачи под прикритие на работни пътувания, по време на които скрито записвал местоположението на отбранителни уреди. Той също по този начин се опитвал да се възползва от познатите си, в това число военнослужещи и доброволци.

Прикривайки желанията си под формата на другарски диалози, мъжът е събирал информация за базите на украинските войски, техния подобен брой и наличните оръжия.

ССУ е разкрила сътрудника, документирала престъпните му действия и го е задържала в резултат на специфична интервенция. Срещу обвинения са повдигнати обвинявания по втора част от Член 111 на Наказателния кодекс на Украйна - държавна измяна, осъществена по време на военно състояние.

Заподозреният се намира в ареста, като го чака пожизнен затвор и конфискация на имуществото.

Неотдавна в Харкив е арестуван различен сътрудник на ФСС, който коригирал удари с ракети и дронове по подразделенията на Украинските сили за защита, които отбраняват града, напомня Укринформ. Задържаният е опитвал да разпознава и съобщи на руснаците местоположението на ракетните системи за противовъздушна защита и радарните станции на украинските въоръжени сили.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР