Военнослужещ от Нидерландия, който участва в съвместната мисия за охрана

...
Военнослужещ от Нидерландия, който участва в съвместната мисия за охрана
Коментари Харесай

Граф Игнатиево, на източния флаг на НАТО: Някои помагат на Украйна, други се двоумят заради Русия

Военнослужещ от Нидерландия, който взе участие в взаимната задача за защита на въздушното пространство на България, е получил предложение да показа информация за американските изтребители F-35 " против парична сума ".

За да се предотврати приключване на персонална информация и опити за изнудване войниците, е трябвало да предадат персоналните си телефони.

Твърдението е част от просторен репортаж на нидерландското издание NRC за задачата за така наречен air policing над България с 4 самолета F-35. Въпреки че медията не изнася повече данни за конкретния случай, тя разказва доста красноречиво настроенията измежду представителите на българските военновъздушни сили. Статията отбелязва и  " сензитивните ", както ги назовават, отношения сред България и Русия на фона на нашествието в Украйна. 

Поводът за публикацията е среща с медиите от 14 април, отдадена на съвместното осъществяване на задания по усилена защита на въздушното пространство над България, в която вземат участие началникът на защитата ген. Емил Евтимов, посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на страната генерал-лейтенант Денис Лаут.

В България от началото на април до края на май се намират 100 военнослужещи от Нидерландия за подсилване на Източния фланг на НАТО и укрепване на качествата за air policing. Изтребителите F-35 със съответната техника, логистика и палатки са ситуирани в натовската авиобаза " Граф Игнатиево ". 

Началото на задачата беше обещано предходната седмица в „ Граф Игнатиево “ на фона на съветската инвазия в Украйна.

Веонните самолети на Нидерландия патрулират над небето ни дружно с българските МиГ-29. В интервенцията военновъздушните сили на Кралство Нидерландия работят дружно с българските Военновъздушни сили.

Въпреки че и двете страни акцентират значимостта на съдействието във връзка с задачата, вижданията им за войната се разграничават, споделя холандското издание.

Командирът на Военновъздушните сили на кралството генерал-лейтенант Денис Лаут няма никакви терзания " да вземе страна ", той говори открито за съветската инвазия в Украйна и предизвестява сътрудниците от НАТО да пазят сигурността на източните граници.

„ Трябва да имаме поради, че до момента в който в този момент ние стоим тук на независимост, народът на Украйна страда от груба съветска експанзия. Трябва да мислим за тях през днешния ден “, споделя Лаут.

Подобна изразителност обаче липсва в речта на началника на българската защита ген. Емил Ефтимов, означават от NRC. В речта си Ефтимов натъртва на съдействието на България със съдружниците от НАТО в региона на защитата на въздушното пространство над страните от Алианса, само че пропуща геополитическата новост.

Разликата сред двете изявления е основна, написа изданието. Докато Нидерландия е уверена в нуждата от поддръжка за Украйна, българските връзки с Русия са „ политически сензитивен въпрос “.

От изданието напомнят връзките на България с някогашния Съветски съюз и оставката на министъра на защитата Стефан Янев, който избягваше да дефинира съветската инвазия в Украйна като „ война “. Описват и актуалната политическата обстановка в страната, в която „ четирипартийната коалиция на Кирил Петков е уязвима, изключително що се отнася до връзките с Русия “.

Медията дава за образец желанията на Българска социалистическа партия да напусне държавното управление, в случай че България стартира да доставя Украйна с оръжие. 

Тази несигурност не въздейства на възгледите на генерал-лейтенант Луит: 

„ Това, което се случва в Украйна е извънредно и е вследствие на съветската експанзия. Фактът, че българите може да го виждат или формулират друго, няма последици за нашите старания. Ние сме експерти “, сподели Луит в репортаж на NRC. 

В дневния ред на НАТО източният фланг е приоритет номер едно. По образеца на балтийските страни се основават бойни групи на Алианса, ситуирани в Унгария, Словакия, Румъния и България. Очаква се на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид да последват диалози за непрекъснати подкрепления по източната граница на Европа.

Холандският принос за подсилване на източния фланг не се лимитира единствено до България. 150 бойци към този момент отпътуваха за Словакия, а броят на военнослужещите в Литва също се усилва.

„ НАТО е нашата гаранция за сигурност. Холандската граница е без значение за мен. Нашата същинска граница е тук, в Източна Европа “, споделя военачалник Луйт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР