Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване на причините за смъртта

...
Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване на причините за смъртта
Коментари Харесай

Разследват три версии за смъртта на матроса в барокамерата във Варна

Военноокръжната прокуратура в Сливен стартира следствие на аргументите за гибелта на военния в барокамера във ВМА-Варна.

При следствието ще се ревизират следните версии:

- Техническа нередовност на барокамерата;

- Заболявания на умрелия, които не разрешават присъединяване в такова изследване;

- Нарушения, позволени от екипа, провеждащ проучването при употреба на барокамерата и при предварителната подготовка на участниците.

Веднага след случая местопроизшествието е било посетено от оперативно-разследваща група и боен прокурор. Бил е осъществен оглед на барокамерата и на умрелия в наличието на правосъден доктор и са били разпитани другите трима военнослужещи, които са били дружно с умрелия матрос.

Бил е извършен и разпит на лекаря шеф на поделение по хипербарна и морска медицина и на оператора на хипербарна камера, които са правили имитационните спускания.

Към момента барокамерата е запечатана. Назначени са тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болница " Света Ана " - Варна и хистологическо проучване на тъканите за определяне на непосредствената причина за гибелта.

Предстои да бъде назначена сложна техническа експертиза за положението на барокамерата, бъдат разпитани други очевидци и да бъдат приложени всички медицински документи по отношение на профилактичните прегледи на умрелия военнослужещ и всички документи по отношение на основанията, метода на осъществяване и организацията по осъществяване на имитационните спускания.

Припомняме, трагичният случай стана към 11,45 часа през вчерашния ден. Изследването с барокамера е част от годишните медицински прегледи на водолазния състав от Военноморски сили - посредством камерата се имитират водолазни спускания.

Починалият е матрос III клас Спас Пенчев - младши водолаз във военно формирование 34 590— Бургас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР