Военноморските сили на САЩ публикуваха снимки на останките от сваления

...
Военноморските сили на САЩ публикуваха снимки на останките от сваления
Коментари Харесай

За САЩ китайският балон бил част от мащабна шпионска програма

Военноморските сили на Съединени американски щати разгласиха фотоси на останките от сваления китайски балон, прелетял над територията на Съединени американски щати и Канада от запад на изток в края на седмицата, оповестява Руската работа на Би Би Си.

В събота балонът беше свален над Атлантическия океан край крайбрежията на Южна Каролина. Оттогава водолази претърсват дъното, с цел да съберат оптимално количество парчета и да проучат техническите благоприятни условия и предназначението на летателния уред.

Въпреки че Пекин упорства, че балонът е бил предопределен за чисто цивилни - метеорологични цели и е бил отвеян в Съединени американски щати от вятъра, Вашингтон счита, че той е бил употребен за събиране на разследваща информация и неговият полет е нарушаване на американския суверенитет.

В петък, до момента в който балонът още беше във въздуха, държавният секретар Антъни Блинкън отсрочи от дълго време плануваното си посещаване в Китай за несигурно време.

Според The ​​Washington Post, базирайки се на анонимни източници в разследващата общественост, разузнавателните организации на Съединени американски щати са свързали балона с по-широка стратегия за събиране на разследваща информация, ръководена от Народноосвободителната войска на Китай.

Според американски чиновници балонът е бил висок към 60 метра, гондолата му е била сравнима по мярка със аероплан за междинни дистанции и е тежала стотици, в случай че не и хиляди килограми.

Пентагонът съобщи във вторник, че Китай е отказал на Съединени американски щати настояването за телефонен разговор от министъра на защитата Лойд Остин до китайския му сътрудник. Китай към момента не е коментирал това изказване.

Междувременно, съгласно The ​​Washington Post, разузнавателните организации са разпознали още няколко сходни случая през последните години (когато постоянно са били пренебрегвани) и са заключили, че в Китай има цяла стратегия за събиране на разследваща информация благодарение на балони.

Въпреки че китайските шпионски спътници имат сходни благоприятни условия, балоните могат да се реят над обекта на наблюдаване доста по-дълго. Те са оборудвани с цифрови камери с висока разграничителна дарба.

Програмата се ръководи от Народноосвободителната войска на Китай от остров Хайнан в Южнокитайско море. Самите балони са създадени от частна компания.

Китай е пуснал десетки от тези балони от 2018 година насам. Техни цели са били освен Съединени американски щати, само че и техните сътрудници и съдружници в Източна Азия - Япония, Индия, Виетнам, Тайван и Филипините. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман е разговаряла с към 150 дипломати от 40 съюзнически и партньорски страни в понеделник, с цел да ги осведоми за констатациите на разузнаването.

Китай призна в понеделник, че още един балон също се намира във въздуха, също сякаш граждански и отклонил се от курса. Колумбийските въоръжени сили оповестиха, че са видели балона във въздушното си пространство на 3 февруари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР