Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Световния ден на доброволния и безвъзмезден

...
Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Световния ден на доброволния и безвъзмезден
Коментари Харесай

Излекувани от COVID-19 станаха донори на плазма във ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) означи Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител.

Тази година акцията „ Бъди един от нас! Дари кръв – избави живот!” мина под знака на COVID-19. В акцията се включиха пациенти на ВМА, които са преболедували новия ковид. Те подариха реконвалесцентна плазма, която ще бъде употребена при лекуването на други пациенти.
Лечението с кръвна плазма на COVID-19 във ВМА: Оздравелите оказват помощ на болните Над 10 оздравели са дарили кръвна плазма, а общо над 50 желаят да станат донори
„ До момента 10 души са станали донори на плазма, като една част от нея е употребена, а другата се съхранява като хранилище и когато е належащо, ще бъде подадена за клинично приложение от сътрудниците – инфекционисти “, изясни проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Той разясни, че всички тези донори са пациенти на ВМА и здравословното им положение се познава добре от експертите по инфекциозни заболявания.
Пасивна имунизация: Как лекуването с кръвна плазма може да помогне в борбата против COVID-19 Подобно лекуване се ползва и при редица други болести
„ Ние вършим и спомагателни проучвания, с цел да бъде безвредна процедурата както за донорите, по този начин и за експертите, които работят с тях. Процедурата е изцяло безвредна, като на този стадий във ВМА използваме два метода – при първия изолираме плазма от единица цяла кръв, а при втория – по-модерен, който видяхме и на място в италианска болница – посредством така наречен апаратна плазмафереза “, разясни още проф. Попов.

Най-малко 14 дни би трябвало да минат след негативния PCR тест, с цел да може един пациент по-късно да стане донор на плазма.
За първи път у нас: Преляха кръвна плазма с антитела на болен от COVID-19 Манипулацията е осъществена във ВМА, която е единствената болница със личен кръвен център
„ Досега този способ на лекуване сме приложили при 9 наши заболели, със забележителен триумф. Трябва да отбележа, че той не е повсеместен и не може да се ползва при всички заболели. Около 70% от пациентите ни са подобаващи – главно тези, при които имаме клинични и параклинични белези, че болестта ще протече като тежка клинична форма. Резултатите идват доста бързо след преливането на плазмата, още в същия, най-късно на идващия ден болните оповестяват, че се усещат по-свежи и по-добре “, акцентира от своя страна полк. доцент Георги Попов, шеф на Катедрата по инфекциозни заболявания.

В момента във ВМА се лекуват 14 пациенти с COVID-19, а двойно повече се намират на домашно лекуване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР