Военно-апелативният съд (ВоАпС) оправда и на втора инстанция ген. Димитър

...
Военно-апелативният съд (ВоАпС) оправда и на втора инстанция ген. Димитър
Коментари Харесай

Втори съд потвърди, че дело срещу генерал Шивиков е започнало незаконно

Военно-апелативният съд (ВоАпС) оправда и на втора инстанция ген. Димитър Шивиков за длъжностни закононарушения, като удостовери извода на Военния съд в Пловдив, че следствието против него е почнало нелегално по неизвестен сигнал, без да са изложени каквито и да е данни за осъществено закононарушение, демонстрира инспекция на правния уебсайт.
Още по тематиката
Според обвиняването генералът е направил 13 длъжностни закононарушения, с които е предизвикал вреди на " Сухопътни войски " за близо 44 000 лв.. Шивиков е упрекнат, че предоставял полево съоръжение на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на локалното ловно сдружение за разнообразни тържества. Ставаше дума за палатки, тави, черпаци и друга посуда , за която не е бил желан наем. Военнослужещи пък били изпращани да оказват помощ в подготвяне на храна за тържествата, като генералът ги компенсирал единствено с почивни дни. Едно от обвиняванията беше обвързвано с това, че Шивиков е изпратил бойци да ремонтират жилището му, а друго беше, че е задържал за няколко дни шофьорската брошура на боец.

Всичко обаче почнало през март 2015 година точно около ремонта на жилището. Тогава на горещия телефона на Военна полиция бил получен неизвестен сигнал, сякаш на комшия, който се оплаква от звук при ремонта на жилището на Шивиков.

" Добър ден, пожелах да се жалвам, че от 2-3 седмици, бойци май от поделението в ***, вършат ремонт на жилището на ген. Димитър Шивиков . Те непрекъснато подвигат звук и не се преценяват с нищо и споделят, че това е жилището на ген. Димитър Шивиков. Моля Ви, за подпомагане и за инспекция на сигнала ", съобщил мъжът.

След по-малко от два часа в жилището отишли чиновници на " Военна полиция ", разпитали работещите бойци, които споделили, че оказват помощ на доброволни начала и са в отмора, защото употребили обезщетения, а единият бил и кум на Шивиков. Съпругата на генерала обяснила, че в никакъв случай не е имало недоволство от съседи, само че им бил формиран протокол за съблюдаване на дневната тишина, а след инспекцията била направена докладна. След това материалите били изпратени на Военно-окръжната прокуратура в София.

Военният съд в Пловдив одобри, че точно този сигнал е послужил за начало на досъдебното произвеждане против Шивиков, което е в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, защото в него нямало данни за осъществено закононарушение .

Прокуратурата твърди, че законният мотив за следствието са данните в кореспонденция от 2014 година Въпросната кореспонденция обаче съдържала анонимно позвъняване и снетите пояснения на четиримата бойци. Съдът цитира наредбата на член 209, алинея 1, съгласно която анонимните известия не са легален мотив за започване на следствие.

" От казаното дотук, не може да се направи изводът, че е налице легален мотив, и че са налице задоволително данни, съдържащите в преписката, даващи съображение за формиране на досъдебно произвеждане. Тези изложени от съда в действителност условия, опровергават декларираното от прокурора в правосъдно съвещание, че делото е формирано откакто е била осъществена задълбочена инспекция по прокурорска кореспонденция и откакто са били събрани задоволително данни. В тази връзка, се поддържа декларираното от отбраната, че следствието е инициирано в нарушаване на процесуалния закон ", стимулира се съдът.

В митинга на прокуратурата към оправдателната присъда се споделя, че арбитър Стойко Спасов е трябвало да се води поради изложените от него причини.

Военно-апелативните съдии обаче споделят изводите му и декларират, че той се е стимулирал след оценка на доказателствения материал.

" По логиката на прокурора, всяка отрицателна оценка на процесуалната активност на органите на досъдебното произвеждане от съответен състав на съда, би следвало да се одобри като съображение за отказ на този състав ", написа ВпАпС.

В хода на делото е бил изработен опит да се обясни кой е създател на анонимния сигнал, само че той останал несполучлив. Първо било открито, че номерът е на " Булсатком ", компанията пък обяснила, че номерът е благосъстоятелност на " Телеком 1 " ООД, откъдето не дали отговор и на седемте запитвания до края на делото.

В обясненията си пък Шивиков споделя, че анонимният сигнал не е от " засегнат комшия ", а от телефонен номер на към момента незнайна конструкция . По думите му, част от очевидците по делото били заплашвани, а върху един от тях била оказана насила от сътрудник на ДАНС. Според генерала задачата е била да бъде злепоставен, защото обвиняването му е било повдигнато единствено няколко дни, откакто станало ясно, че е номиниран за заемане на интернационална служба в НАТО.

Военно-апелативният съд наблюдава историята по образуването на досъдебното произвеждане през април 2015 година, като открива, че прокурорът е приел, че са налице задоволително данни за започване на следствието точно от кореспонденция с анонимния сигнал, по която само са събрани пояснения на участниците в инспекцията.

" В материалите няма посочени каквито и да са данни за осъществено от някого закононарушение, само че все пак на 02.04.2015 година, без да са предприемани някакви дейности спомагателни дейности, военният прокурор е образувал досъдебно произвеждане ", декларира и второинстанционният съд.

Основната част от действията, за които ген. Шивиков е упрекнат, са свързани с участията на военнослужещи в мероприятия на общини - тържества за Никулден, за Трифон Зарезан , честването на Априлското въстание, Девети народен събор " Да запазим Българското " и други В тях военните взели участие интензивно в организацията, главно с кетъринг и логистика. Свидетели разказваха даже по какъв начин рязали салата от зеле и моркови, пекли кюфтета и кебапчета, приготвяли курбан супа. Друг път пък непосредствено купували храна от Ловното сдружение - съответно четири овце, към хиляда кебапчета и хиляда кюфтета.

За тези тържества обаче не са били подписвани контракти сред общините и военните за присъединяване им, като съгласно прокуратурата Шивиков не издавал и заповеди, а давал единствено устни инструкции. В решението на ВоАпС се споделя обаче, че генералът не е издавал даже и устни нареждания за множеството от мероприятията, а това е било сторено от други военнослужещи. За останалите пък съдът приема, че са изначално несъставомерни, тъй като не са настъпили нездравословни последствия.

Решението на ВоАпС не е дефинитивно и прокуратурата може да го стачкува пред Върховния касационен съд.

Това е трето дело против ген. Шивиков, който предходната година беше дефинитивно оневинен за заграбване и документни закононарушения, осъществени до момента в който е бил народен пълководец на 18-ти контингент на България в Афганистан. В края на делото обаче даже и прокурор Мария Михайлова от Върховната касационна прокуратура не поддържа пред Върховен касационен съд митинга против оправдателната присъда на Военно-апелативния съд.

Другото неприключило дело против Шивиков е отново за длъжностни закононарушения, свързани обаче с това, че е нарушил ритъма на физическата подготовка на бойците , като им разрешил да вземат участие във военни шампионати по футбол, които те спечелили, за което пък получили по няколко дни отмора като премия. Военният съд в Пловдив оправда Шивиков и по това дело, само че преди няколко месеца втората инстанция го върна поради липса на претекстове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР