Военният научноизследвателски кораб Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще

...
Военният научноизследвателски кораб Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще
Коментари Харесай

Българският полярен кораб ще отплава за Антарктида

Военният научноизследвателски транспортен съд „ Св.св. Кирил и Методий “ (НИК 421) ще отплава през днешния ден от Варна за българската антарктическа база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън .

Тържествената гала по изпращането му ще стартира в 13:30 часа на Морска гара , осведомиха от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ).

Основната задача на кораба за това корабоплаване ще бъде да придвижи структурата на новата съвременна лаборатория за българските антарктици, сподели за Българска телеграфна агенция началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Освен това с помощта на НИК 421 те ще имат опция да вършат изследвания освен на остров Ливингстън, само че и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови.

В избрани стадии от пътуването, като практиканти на борда ще се качат 24 курсанти с няколко ръководители . Очаква се освен това корабоплаване корабът да спре за пръв път в най-южния град на планетата – Ушуая, на Огнена земя. По противоположния път на кораба към България е планувано и посещаване в град Комодоро Ривадавия, Аржентина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР