Военният научноизследвателски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще

...
Военният научноизследвателски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще
Коментари Харесай

Започна 32-ата антарктическа експедиция с кораба Св. Св. Кирил и Методий

Военният научноизследвателски транспортен съд „ Св.Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) ще отплава през днешния ден от Варна за българската база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън на Антарктида. Тържествената гала по изпращането бе в 13:30 ч. на Морска гара, оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ).

Корабът “Св. св. Кирил и Методий” е благосъстоятелност на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско учебно заведение, Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Българският антарктически институт.

Сред 34-членния екипаж има и двама цивилни – капитан и офицер далечно корабоплаване от запаса, които ще оказват помощ при по-сложни навигационни условия. Съставът е по-голям от предходния път поради тежкия товар и неговата логистика.

В избрани стадии от пътуването на борда ще се качат 24 курсанти с ръководители, а задачата е те да практикуват бъдещата си специалност. Очаква се освен това корабоплаване корабът да спре за пръв път в най-южния град на планетата – Ушуая, на Огнена земя. По противоположния път на кораба към България е планувано и посещаване в град Комодоро Ривадавия, Аржентина.

фотография: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР