Военният министър в новото редовно правителство - Тодор Тагарев, се

...
Военният министър в новото редовно правителство - Тодор Тагарев, се
Коментари Харесай

Министър Тагарев обсъди с украинската посланичка още военна помощ за Киев

Военният министър в новото постоянно държавно управление - Тодор Тагарев , се срещна с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук , оповестиха от Министерството на защитата. Двамата са разискали опциите за оказване на филантропична и военно-техническа помощ на Украйна.

„ България поддържа битката за независимост на украинския народ и напъните за възобновяване на интернационалния правов ред, както и устрема към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна ", е споделил Тагарев по време на диалога, който се е провел във ведомството.

Още след първото съвещание на новия Министерски съвет, той разяснява, че България ще продължи да оказва военна помощ на Украйна и това е " извънредно значимо, с цел да подсигуряваме нашата сигурност ".

" Какво тъкмо ще дадем зависи от доста други неща - от действителни потребности към този миг, от това, с което ние разполагаме все още ", добави Тагарев.

Той посочи, че другата седмица ще има среща в Брюксел и чака там да разбере какви са съответните все още претенции на Киев, с цел да се види с какво може да се помогне.

В края на предходната година Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна в размер на 20 млн. лева Скоро по-късно авторитетното немско издание " Велт " заяви, че тогавашното съдружното държавно управление на Кирил Петков още при започване на войната е, само че скрито, поради това, че Българска социалистическа партия бяха срещу. Самият съпредседател на " Продължаваме промяната " тогава удостовери това.

На срещата си в петък с украинската посланичка Тагарев е отбелязал още, че България има принос в подготвителната задача на Европейския съюз за военно подкрепяне на Украйна EUMAM и че „ политическото управление на МО се ангажира да задълбочи двустранното отбранително съдействие.

Той е изразил угриженост за следствията от разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “ и е заявил, че България има подготвеност да окаже подпомагане за превъзмогване на рецесията.

От своя страна Илашчук е изказала признателност за оказваната от България филантропична и военно-техническа помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР