Военният министър Димитър Стоянов отхвърли твърденията, че служебният кабинет е

...
Военният министър Димитър Стоянов отхвърли твърденията, че служебният кабинет е
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Нинова не каза истината, няма пари за изтребители Gripen

Военният министър Димитър Стоянов отхвърли изказванията, че служебният кабинет е планувал пари в бюджета за закупуване на изтребители Gripen.

Той направи това на брифинг пред публицисти по време на почивката на съвещанието на Комисията по защита към Народното събрание, осведоми Българска телеграфна агенция.

Думите му са в отговор на изказванието на председателя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че „ служебният кабинет е планувал някъде в бюджета запас за финансиране на 10 самолета Gripen “.

„ Казаното от Корнелия Нинова е лъжа. При разноски над 100 милиона наложително се прави план за капиталов разход и минава през Народното събрание “, съобщи военният министър Димитър Стоянов, който е някогашен началник-щаб на авиобаза „ Граф Игнатиево ”.

Той добави, че към този момент има планове за капиталови разноски, които са минали през Народното събрание и даде образец с процедурата за пазаруване на нов многофункционален транспортен съд.

„ Ние имаме заплащане първото тримесечие идната година. Това е повода да бъде вкарано в предлагането за финансови средства, които да бъдат заделени за покриване на разноските по капиталовите планове, които са вкарани там, а не за нов капиталов план “, изясни Стоянов.

По думите му страната ни чака предложения от две страни, към които е изпратено питане за оферта. „ Ранен е стадият да се приказва за каквито и да е разноски. Ние не знаем какви ще са те “, добави военният министър.

Продължаваме с плана за развиване на качествата на Военновъздушните сили (ВВС), а разноските са съсредоточени в границите на 10 години, сподели той във връзка признатия план на решение за придобиване на още осем самолета F-16 Block 70.

„ Освен самолетите, ще придобием въоръжение „ въздух-земя “ и „ въздух-въздух “ за разлика от първия контракт, в който е включено единствено въоръжение „ въздух-въздух “ и то не за всички самолети “, изясни Стоянов. Според него това е повода цената да наподобява по-висока.

Министърът акцентира, че планът би трябвало да бъде гласуван в Народното събрание. „ След това договорът би трябвало да бъде вкаран в Министерския съвет, по-късно още веднъж в Народното събрание. Сроковете са доста сгъстени, уповавам се да успеем до 15 декември “, добави Стоянов.

Според него вероятността страната ни да се забави след тази дата не е дребна и в случай че това се случи, цената сигурно ще се увеличи.

„ Това, което ще препоръчаме да бъде обещано, ще бъде такова, че да не бъдат редуцирани качествата на Българската войска. Трябва да бъдем доста деликатни при даването на военна техника, с цел да не губим качества ”, разяснява Стоянов във връзка решението на парламентарните комисии по защита и по външна политика България да подари от наличното си оръжие на Украйна.

„ Конкретно искане за тежко въоръжение от украинската страна мъчно бихме дали, тъй като ние ще загубим съответни качества, които няма да можем да възстановим толкоз бързо “, сподели военният министър.

Той е безапелационен, че депутатите няма да решат какъв вид въоръжение да бъде предоставено. Народните представители взимат политическото решение.

„ Експертното – какво може да бъде обещано – чакам да ни бъде предоставено с разбора, за който загатнах в отчета пред комисията. Този разбор е същината. Ако някой чака, че ще дадем зенитно-ракетните си комплекси, няма по какъв начин да се случи “, добави министърът на защитата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР