Путин настоява за „мирно решение“, докато Мали и Русия обсъждат Нигер

...
Военният лидер на Мали Асими Гоита е разговарял по телефона
Коментари Харесай

Военният лидер на Мали Асими Гоита е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин за ситуацията в Нигер, където превратът от 26 юли свали демократично избрания президент Мохамед Базум .

Путин „подчерта важността на мирното разрешаване на ситуацията за по-стабилен Сахел“, каза Гоита в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Кремъл каза в изявление, че разговорът е иницииран от Мали.

„Страните се съсредоточиха конкретно върху настоящата ситуация в региона Сахара-Сахел и подчертаха по-специално значението на уреждането на ситуацията в Република Нигер единствено чрез мирни политически и дипломатически средства“, се казва в съобщението.

>

Нигер има стратегическо значение за Съединените щати, Китай, Европа и Русия поради своите уранови и петролни ресурси и ролята си на център за чуждестранни сили, които се бият срещу въоръжени групи в региона.

Призивът вероятно ще разтревожи западните правителства, които се опасяват от растящо руско влияние в Сахел.

Западните сили и демократичните африкански правителства призоваха лидерите на преврата да възстановят сваления президент Базум, който те задържат от 26 юли, но лидерите на преврата отказаха и отхвърлиха опитите за преговори.

Началниците на западноафриканските армии ще се срещнат в четвъртък и петък в Гана, за да се подготвят за възможна военна намеса, която основният регионален блок, Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), заплаши да започне, ако дипломацията се провали.

Всяка военна намеса може допълнително да дестабилизира бедния Сахел, където конфликтите, водени от групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS), разселиха милиони през последното десетилетие и подхраниха криза с глад.

Руското влияние там нарасна, докато това на Запада намаля след поредица от преврати през последните три години. Военните лидери в Мали и Буркина Фасо изгониха войските от бившата колониална сила Франция и засилиха връзките си с Москва.

В Мали правителството на армията също привлече наемници от руската група Вагнер, които бяха обвинени в екзекуции на цивилни и извършване на други сериозни нарушения на човешките права.

При Базум Нигер остава западен съюзник. САЩ, Франция, Германия и Италия имат войски, разположени там съгласно споразумения със свалено вече цивилно правителство.

Путин преди това призова за връщане на конституционния ред в Нигер, докато шефът на Вагнер Евгений Пригожин приветства превземането на армията и предложи услугите си.

Подкрепата за Русия изглежда нарасна в Нигер след преврата, като нейните поддръжници развяваха руски знамена на митинги и призоваваха Франция да се оттегли.

Лидерите на преврата в Нигер отмениха редица военни споразумения с Франция, въпреки че Париж пренебрегна това, като каза, че не ги признава за легитимни власти.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР