Военният епос На Западния фронт нищо ново доминира на церемонията

...
Военният епос На Западния фронт нищо ново доминира на церемонията
Коментари Харесай

``На западния фронт нищо ново`` е големият победител на наградите БАФТА - Култура

Военният епос " На Западния фронт нищо ново " господства на церемонията за премиите БАФТА, спечелвайки седем оценки, включително за най-хубав филм, оповестяват международните информационни организации и Би Би Си.

Сред останалите награди за продукцията са за най-хубав режисьор ( Едвард Бергер ), най-хубав приспособен сюжет и най-хубав неанглоезичен филм.

Със седемте си награди " На Западния фронт нищо ново " усъвършенства върха за най-вече оценки, завоюва от неанглоезичен филм. Досегашният връх от пет награди принадлежеше на италианската драма за съзряването " Ново кино " Парадизо " (1988).

" Баншите от Инишерин " на майстора на черната комедия Мартин Макдона също се подреди измежду огромните спечелили с четири наградата, измежду които за най-хубав английски филм, макар че мястото и сюжетът са ирландски, както и актьорските награди за поддържащи функции за Кери Кондън и Бари Киогън .

" На Западния фронт нищо ново " е екранизация на романа на Ерих Мария Ремарк от 1928 година В речта си при приемането на премията за най-хубав неанглоезичен филм, режисьорът Едвард Бергер сподели, че основателите му " са поели отговорността да опишат тази история и за тях е чест, че публиката я е приела с голяма обич ".

Бергер също по този начин отдаде респект към сражаващите се в Украйна и показа, че е съумял да преодолее личните си подозрения по отношение на снимането на кино лентата с помощта на щерка си Матилда, която го е окуражила, откакто е прочела книгата в учебно заведение.

След спечелването на наградата за най-хубав английски филм режисьорът Мартин Макдона в началото се пошегува: " Най-добрата " каква " премия? ", само че по-късно посочи, че лентата е имала право на присъединяване в категорията с помощта на финансирането й от Ченъл 4.

Макдона одобри и наградата за най-хубав автентичен сюжет. В речта си режисьорът и сценарист сподели: " Създаването на сходен печален филм не би трябвало да е толкоз занимателно, само че това се случи с помощта на актьорския състав ".

Роденият в Дъблин Бари Киогън , който като дете е прекарал известно време в обществени домове, посвети премията си за поддържаща мъжка роля на " децата от региона, от който идва, мечтаещи да реализират нещо ".

В своята тирада при приемането на оценката носителката на наградата за най-хубава актриса в поддържаща роля Кери Кондън се обърна към Мартин Макдона с думите: " Благодаря ти за всички функции, които ми даде през цялата ми кариера. Те ме карат да се усещам толкоз горда, че съм ирландка ".

Биографичният филм " Елвис " на режисьора Баз Лурман е другият огромен победител, който също получи четири награди - за най-хубав кастинг, дизайн на костюми, грим и прически и най-хубав артист в основна роля (Остин Бътлър).

" Това е необикновено. Към сътрудниците, с които бяхме номинирани - аз съм очарован от вас. Толкова съм признателен за всички тези моменти, които успяхме да прекараме дружно ", сподели Остин Бътлър , приемайки оценката, и добави: " Искам да благодаря на семейство Пресли, не мога да ви благодаря задоволително за вашата обич. Надявам се, че съм ви предиздвикал да се гордеете с мен. "

Лиса Мари Пресли, единствената щерка на Краля на рока Елвис Пресли, умря малко след триумфа на кино лентата на церемонията за премиите " Златен глобус ".

Още преди раздаването на премиите БАФТА брутално жестокият, само че обожаван от рецензията филм " На Западния фронт нищо ново " беше един от любимците за спечелването на водещото отличие за най-хубав филм на " Оскар " -ите идващия месец. Подкрепата на Британската академия за кино и телевизия несъмнено ще ускори набраното от военния епос движение.

По-големите изненади на церемонията за премиите БАФТА в неделя бяха в актьорските категории. Отличието на относително непознатия за публиката Остин Бътлър за най-хубав артист за ролята му в " Елвис " може да му помогне да изпревари съперниците си Колин Фарел за " Баншите от Инишерин " и Брендън Фрейзър за " Китът ".

Особено забележителна е загубата на Фарел на премиите БАФТА, защото мнозина допускаха, че точно той е най-вероятният победител. Вместо това в поддържащите актьорски категории бяха отличени сътрудниците му Кери Кондън и Бари Киогън.

Любителите на киното ще би трябвало да изчакат до 12 март, с цел да схванат дали двойката ще успее да повтори изненадващия си успех на " Оскар " -ите, където Анджела Басет за " Черната пантера: Уаканда вечно " и Ки Хи Куан за " Всичко на всички места едновременно " твърдо са считани за любимци за актьорските призове в поддържащите функции.

Най-големият губещ на церемонията за премиите БАФТА безспорно е филмът " Всичко и на всички места едновременно ", който взе единствено едно от 10-те оценки, за които беше номиниран. Безумното научнофантастично премеждие имаше повече номинации от всеки различен филм за " Оскар " -ите, само че успеха, която мнозина предвидиха, към този момент наподобява по-малко евентуална.

Кейт Бланшет предстоящо беше оповестена за най-хубава актриса за осъществяването си в " Тар ". Във кино лентата тя играе известната диригентка и композиторка Лидия Тар, чиято кариера се разпада, когато е упрекната в корист.

Бланшет сподели, че миналите 12 месеца са разчупили концепцията, че прекарванията на дамите не са " монолитни ", и добави, че ролята й на Лидия Тар " е била евентуално рисково начинание, което може да постави завършек на кариерата ".

Австралийската звезда и носителка на " Оскар " също по този начин благодари на майка си и на режисьора на кино лентата Тод Фийлд, като добави, че миналата 2022 година е била " изключителна година за дамите ".

Сред останалите отличници на премиите БАФТА се подредиха " Пинокио " на Гийермо дел Торо (най-добра анимация), " Вавилон " (дизайн на продукция), " Под слънцето " на Шарлот Уелс (най-добър английски дебют)

" Навални ", отдаден на съветския опозиционер Алексей Навални, беше отличен в категорията за най-хубав документален филм. Създателите на кино лентата посветиха премията на фамилията на Навални и на българския проверяващ публицист Христо Грозев.

Журналистът, който Русия разгласи за търсене през декември, съобщи в петък, че английската полиция му е " забранила да участва " на премиите БАФТА от съображения за сигурност, напомня Ройтерс. В отговор лондонската полиция сподели, че не е забранявала и не би могла да забрани на който и да било да участва на частно събитие. Решенията за наличие са от компетенцията на уредниците на събитието, съобщи тя.

" Момчето, къртицата, лисицата и конят " получи наградата за най-хубава английска късометражна анимация.

Ема Маки беше удостоена с премията " Изгряваща звезда " - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се дефинира от публиката. Призът се присъжда на обещаващи млади гении, които не е наложително да са дебютанти в киното.

Сред предходните носители на премията " Изгряваща звезда " са Том Харди, Даниел Калуя, Джеймс Макавой, Ева Грийн, Шая Лабъф, Кристен Стюарт, Джуно Темпъл, Уил Полтър, Джак О`Конъл, Джон Бойега, Том Холанд.

Водещ на церемонията за премиите БАФТА, която се състоя в Кралската фестивална зала на центъра " Саутбанк ", беше артистът Ричард Грант. Той изнесе решително и самоиронично зрелище с смешки, които се харесаха на публиката.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР