Военният апелативен съд в София взе различни решения за мерките

...
Военният апелативен съд в София взе различни решения за мерките
Коментари Харесай

Въльо остава в ареста, над полицаите обаче съдът се смили

Военният апелативен съд в София взе разнообразни решения за ограниченията за неотклонение на четиримата от въоръженото ОПГ, пробвало да овладее почитателите на Ботев Пловдив. Три разнообразни правосъдни състава са разглеждали жалбите на посочения за главатар Въльо Петров, шефа на „ Ботев гард ” Милен Стоянов, както и служителите на реда Галин Колев и Мартин Ламбрев от персоналната армия на Антон Зингаревич, съобщава 
Военните съдии напълно са удостоверили ограниченията на Въльо Петров и Милен Стоянов, като смятат че има задоволително данни, че те са съпричастни към действията, за които са упрекнати. Освен това магистратите одобряват мнението на първоинстанционния съд, че те могат да се укрият и/или да извършат други закононарушения.  
Двамата някогашни шефове са упрекнати за тежки закононарушения, като участници във въоръжена група, основана с користна цел и за да прави в съгласие в страната закононарушения. Въпреки желанието им да бъдат пуснати с мярка „ подписка ”, двамата ще останат непрекъснато в ареста.

Двамата служители на реда – Галин Колев и Мартин Ламбрев обаче ще бъдат под домакински арест. В претекстовете на полк. Петьо Петков за стартирането на униформения от Първо районно управление (на МВР), който живее в село Браниполе е, че неговото здравословно положение е влошено, а също така има фамилни проблеми.

Въпреки че съгласно съда  за Колев продължава да има данни, че той е съпричастен за закононарушенията, в които е упрекнат,  са „ настъпили ” условия, разколебаващи изводите на първостепенните съдилища за най-тежката мярка за неотклонение. Те са показват във влошеното му здравословно положение, както  той е претърпял две интервенции. Също по този начин трябвало да се вземе поради и  тежкото му фамилно и материално състояние – болна майка и дете, за които следва да поставя грижи.  Така той е пуснат под домакински арест на адреса му в село Браниполе.

Макар двете условия, че би трябвало да се грижи за болната си майка и дете, до момента очевидно това е не е пречило на Галин Колев да работи на две места – служител на реда в Първо районно управление (на МВР), както и персонален телохранител на Антон Зинагаревич. Макар униформеният да отхвърляше, че познава сина на съветския олигарх, той бе сниман по какъв начин стои в ложата на мач на „ канарчетата ” в неговата компания.



Още по-любопитен е проблема с другия упрекнат служител на реда Мартин Ламбрев. Определението и претекстовете за стартирането му под домакински арест не са качени на уеб страницата на Военния апелативен съд за разлика от другите арестувани участници в ОПГ-то

Съдия докладчик по делото е била зам.-председателят на Военно-апелативния съд полк. Лидия Евлогиева.  Макар претекстовете да не са обществени, евентуално тя е взела поради, че служителя на реда от Трето районно управление (на МВР) има бременна брачна половинка, както и че страда от астма. Въпросните условия бяха изтъкнати на предходни инстанции, само че не бяха взети като  „ настъпили ” условия, разколебаващи правосъдния състав. 

Тук въпросът е дали „ инцидентно ” претекстовете за стартирането на Ламбрев не са качени на формалната страница на съда, или има външна интервенция за това. Едва ли е съвпадане, че бащата на служителя на реда е боен следовател в Пловдив.  Дали това е довело до скриването на определението по делото от обществеността, както и е повлияло за стартирането на полицаите  от ареста, или просто  е съвпадане – може единствено да се гадае.



С четирите решения на военните съдии - посочените за тартори на ОПГ-то остават в ареста, а членовете, които са чиновници на Министерство на вътрешните работи, ще бъдат на домашните си адреси. Въльо Петров и Милен Стоянов може да апелират задържането си след два месеца, като тогава и военната прокуратура да стачкува против домашния арест на Галин Колев и Милен Стоянов.

Също по този начин продължава да не е ясно за какво никой не обръща внимание и проверява кои са действителните поръчители на ОПГ-то. Въпреки че се знае, че евентуално зад него стои члена на Съвета на шефовете на Ботев – Александър Ослан, както и неговият тъст – някогашният чиновник на Държавна сигурност Димитър Георгиев Димитров – Генерал, до този миг те не са били даже и разпитвани.

Все по-усърдно се приказва, че има обтегнат чадър над ОПГ-то и висшето управление на Ботев от най-високо равнище през близки до президентството. Високопоставен чиновник също с прякор Митко Генерала  се пробва да окаже напън върху военната прокуратура. Целта е делото да завърши със съглашения за условни присъди и пробация за упрекнатите.  В същото време да не се рови повече за поръчителите и техните действия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР