Военните заявиха, че не признават резултатите от вота, предадоха Ройтерс

...
Военните заявиха, че не признават резултатите от вота, предадоха Ройтерс
Коментари Харесай

Преврат и в Габон? Военните обявиха, че са взели властта след президентския вот

Военните обявиха, че не признават резултатите от вота, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според офицерите резултатите от създадените в Габон президентски избори не могат да бъдат считани за достоверни, заради което те по думите им ще бъдат анулирани.

Появилите се телевизионния ефир военни споделиха, че приказват от името на целия персонален състав на силите за сигурност и армията. Те прибавиха, че границите на Габон се затварят до второ разпореждане, а държавните институции се разпускат.

Офицерите прочетоха изказването си, откакто по-рано локалната централна изборна комисия разгласи, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията президентът печели вота за държавен глава с 64,27 % от гласовете, само че оповестяването на резултатите се забави, а опозицията разгласи, че изборите са били манипулирани.

Според ръководителя на ЦИК Стефан Бонда главният противник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на 100 от вота. Екипът на Бонго отхвърли изказванията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението в Габон се повишава заради страхове, че може да избухнат безредици след гласуването в събота, когато по едно и също време бяха създадени президентски и парламентарни избори, вследствие на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на нефт, само че извънредно бедна централноафриканска страна, упорства за смяна.

Липсата на интернационалните наблюдаващи, прекъсването на задгранични малките екрани и решението на управляващите да пресечен достъпа до интернет и да вкарат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения по отношение на прозрачността на изборния развой.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР