Военните разходи в глобален мащаб са се увеличили рекордно през

...
Военните разходи в глобален мащаб са се увеличили рекордно през
Коментари Харесай

Рекордно са се увеличили военните разходи в глобален мащаб

Военните разноски в световен мащаб са се нараснали рекордно през предходната година, с 3,7 на 100 и действителното им измерение е над 2,2 трилиона $. Това демонстрира разбор на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира. Основната причина е съветската инвазия в Украйна. Според специалистите, военните бюджети в Европа са най-високи от времето на Студената война.

Европейските военни разноски са скочили с 13% предходната година. Очаквано - най-големи са харчовете в тази област на Украйна и Русия. Докладът демонстрира, че единствено Киев през 2022 година в нараснал бюджета на бранша с 640%. В Москва харчат повече за войска, оръжие и военни дейности с към 9,2% повече. Експертите обаче прецизират, че данните за Русия са противоречиви, тъй като след началото на спора Кремъл и военното министерство заобикаля да разкриват сходна сензитивна информация. Много други страни от Стария континент укрепват военните си бюджети и в дълготраен проект обмислят още по-голямо разширение на финансовата рамка на бранша. Особено забележима е тази наклонност в Централна и Западна Европа. Освен растеж на военните разноски се следи и по-голям импорт на оръжия.

" В някои страни и райони, изключително е Европа, виждаме значително нарастване на вноса на оръжия през последните пет години, спрямо предходните пет ", съобщи Питър Уизмън, старши откривател в SIPRI.

Според института военната помощ за Украйна от Съединени американски щати възлиза на 2,3% от общите американски военни разноски за 2022 година Въпреки че Съединени американски щати имат най-високите в света военни разноски, в действително изражение те са нарастнали малко.

" До 2022 година Украйна е била измежду страните, които получават малко оръжие. Сега обаче множеството страни от Европа, както и Съединените щати, зареждат страната с муниции, и Украйна към този момент е един от най-значимите получатели на оръжие ", съобщи Питър Уизмън, старши откривател в SIPRI.

Изводите на специалистите са, че на база бюджетни проекти и военни разноски през 2022 година Русия заплаща по-висока от предстоящото цена за войната в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР